Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op smaak
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent
Zoek op flesinhoud
zoek op kenmerk
Zoek op beoordeling

Mousserende wijn

mousserende wijn

Champagne; meer dan mousserende wijn

De bekendste mousserende wijn is natuurlijk Champagne. Madame Bollinger van het gelijknamige Champagne-huis heeft eens gezegd: “Ik drink Champagne wanneer ik gelukkig ben en wanneer ik me droevig voel. Als ik gezelschap heb, vind ik Champagne verplicht. Ik speel ermee wanneer ik geen trek heb en drink hem wanneer dit wel zo is. Voor het overige raak ik Champagne niet aan – tenzij ik dorst heb.“  Onze favoriete champagnehuizen zijn Champagne Charles Heidsieck, Agrapart & De Sousa. Charles Heidsieck mag dan een van de grote namen zijn, het is van de grandes marques een van de kleinste huizen, met een compromisloze focus op kwaliteit. Een perfecte match met Wijnkoperij Mondovino dus. Agrapart en De Sousa twee kleine familiehuizen, beide gevestigd in de Grand Cru gemeente Avize. Zij maken voorbeeldige Champagnes van volledig eigen wijngaarden, die biologisch bewerkt zijn. Dit zijn geen merk-champagnes. Er is nauwelijks een marketing-budget. Pascal Agrapart zegt dan ook: “Ik maak Champagne voor de liefhebber, niet voor de etikettendrinker.” In Engeland heeft men eens een marktonderzoek gehouden waarbij aan de mensen gevraagd werd waaraan ze moesten denken bij het woord “Champagne”. De ondervraagde noemden allerlei begrippen als feest, plezier, luxe, succes en liefde – maar niemand antwoordde “mousserende wijn”.

Meer mousserende wijn soorten

Niets kan op tegen een goede Champagne, want de smaak en karakter hiervan zijn uniek te noemen. Maar er worden buiten het gebied Champagne ook veel mousserende wijnen gemaakt die uitstekende waar bieden voor minder geld. De meeste worden gemaakt op de Champagne-manier, m.a.w. via een tweede gisting binnen in de afgesloten fles, Vroeger mocht men nog voor dit soort wijnen de term méthode champenoise gebruiken, maar Champagne-producenten hebben bereikt dat deze verboden werd. Nu hanteert men over het algemeen de term méthode traditionelle of méthode classique. Ook werd de naam Crémants gelanceerd. Dit zijn regionaal gebonden (bijv. Crémant de Bourgogne) wijnen die dus gemaakt worden als een Champagne. En om het nog weer ingewikkelder te maken; andere belletjeswijnen worden eveneens à la Champagne gemaakt, zoals Saumur of Blanquette de Limoux, maar heten dan weer niet Crémant. En dan zijn er ook nog bubbels die niet volgens de Champagne-methode worden gemaakt, maar bijvoorbeeld een spontane gisting op fles krijgen (Clairette de Die) of die een tweede gisting op tank ontvangen (ook wel de Charmat-methode, vernoemd naar zijn uitvinder). 

Duitse, Spaanse en Italiaanse bubbels

Uit Duitsland hebben we de prachtige mousserende wijn Riesling en Spätburgunder Sekt van Reichsrat von Buhl. Spanje is natuurlijk bekend geworden met zijn mousserende Cava wijn. En uit Italië hebben we natuurlijk een hele range aan varianten van de prosecco. Loredan Gasparini met zijn Casa Bianca frizzante en spumante is daarbij dé referentie. En de Franciacorta van de gelijknamige Villa is het Italiaanse antwoord op Champagne!

Zoete mousserende wijn

Houdt u van zoete mousserende wijn, probeert u dan eens een Moscato d’Asti, Brachetto d’Acqui. Uiterst delicaat en licht verteerbaar door een laag alcoholpercentage.Bovendien culinair breed inzetbaar bij veel desserts. 

Bestel uw mousserende wijn nu via onze webshop

Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel Mondovino in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw mousserende wijn nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.


Wijn bestellen in onze webshop

De Wijngids 2020Blind geproefd en beoordeeld door de drie Nederlandse Masters of Wine

Fantastisch resultaat voor Wijnkoperij Mondovino: 
28 eervolle vermeldingen in De Wijngids 2020

Amsterdam, 10 oktober 2019

Donderdagavond 10 oktober vond in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel te Amsterdam de lancering van De Wijngids plaats. Deze kersverse koopgids bespreekt de 400 beste in Nederland verkrijgbare wijnen onder de vijfentwintig euro volgens de drie Nederlandse Masters of Wine: Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart. Maar liefst 28 door Wijnkoperij Mondovino geïmporteerde wijnen zijn beoordeeld met een rapportcijfer 8,5 of hoger.

Ontdek alle wijnen met een eervolle vermelding >

De keynote speech tijdens de boeklancering werd verzorgd door niemand minder dan eregast Jancis Robinson, een van ’s werelds meest gezaghebbende wijnjournalisten en Master of Wine sinds 1984. Zij kwam speciaal naar Nederland voor de bijzondere samenwerking van de drie Nederlandse Masters of Wine die leidde tot de publicatie van De Wijngids.

Van links naar rechts: Job de Swart, Frank Smulders, Jancis Robinson en Cees van Casteren

Onafhankelijk en kwaliteitsgericht: eindelijk een gids die het anders doet

Wijngidsen zijn er te over, maar een gids zoals De Wijngids zag de Nederlandse wijnmarkt nog niet eerder. Wat deze koopgids zo uniek maakt, is dat de ingezonden wijnen blind (dus zonder zicht op het etiket) geproefd zijn. Dit maakt De Wijngids tot de enige onafhankelijke koopgids van Nederland. De wijnen zijn bovendien geproefd door de hoogst gekwalificeerde proevers die ons land rijk is, namelijk de drie Masters of Wine Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart. Zij hebben de wijnen niet alleen een score op een schaal van 1 tot 10 gegeven, maar ook beoordeeld op prijs-kwaliteitverhouding. Dit deden zij door tijdens het blindproeven een inschatting van de prijs te maken en die na onthulling te vergelijken met de daadwerkelijke winkelprijs. Van de ruim 2.200 geproefde wijnen zijn uitsluitend de 400 beste in de gids opgenomen.

De wijnselectie van Wijnkoperij Mondovino gooit hoge ogen

Maar liefst 28 van de 400 wijnen in De Wijngids worden geïmporteerd door Wijnkoperij Mondovino. Al deze wijnen zijn beoordeeld met een vermeldenswaardige score van 8,5 of hoger. Twee wijnen kregen zelfs een topscore van 9+ en werden daarmee ‘Wijn van het jaar 2020’: de mousserende Jean-Louis Denois Crémant Bulles d'Argile Brut Nature en de rode Gaia Estate Nemea Gaia S. Het Zuid-Afrikaanse wijndomein DeMorgenzon uit Stellenbosch ontving bovendien een eervolle vermelding: maar liefst vier van hun wijnen schitteren in De Wijngids.

Wijn bestellen in onze webshop
Even geduld a.u.b.