Moelleux uit Frankrijk - Gascogne
Franse witte wijn met de geur van rijp fruit en een lichtzoete, frisse smaak. Heerlijk bij verschillende soorten paté, maar gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Muskaatwijn uit Spanje - Montilla-Moriles
Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.
Vin Doux Naturel uit Zuid-Afrika - Paarl
Geurige rode dessertwijn van muscadeldruiven uit de Zuid-Afrikaanse wijnstreek Paarl. Het sap is dik, met rozijnen in het aroma. Heerlijk bij zoete, fruitige desserts of gewoon na de maaltijd.
Sainte Croix du Mont uit Frankrijk - Bordeaux
Franse, volzoete witte wijn uit de Bordeaux, met een intense fruitgeur. Gemaakt van overrijpe sémillon-, sauvignon- en muscadelledruiven. Lekker als aperitief, bij taart of niet al te zoete desserts.
Flesinhoud: 375 ml
Muskaatwijn uit Portugal - Palmela
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Asti uit Italië - Piemonte
Mousserende rode wijn uit Italië, met fijne aroma's van vers rood fruit. De smaak is sappig en evenwichtig zoet, met een fijne tinteling. Erg lekker bij desserts en klein fruit of als verfrissend aperitief.
Late Harvest uit Australië - New South Wales
Witte wijn uit Australië, met de intense geur van overrijp geel fruit, ananas, noten en mango. De krachtige zoete smaak blijft lang aanhouden en eindigt friszoet. Heerlijk bij smaakvolle desserts of als afsluiter van de maaltijd.
Flesinhoud: 375 ml
Banyuls uit Frankrijk - Roussillon
Krachtige rode wijn uit Frankrijk met een aroma van pruimen en rozijnen en een volzoete, warme smaak. Deze bijzondere wijn smaakt goed bij paté, maar is ook erg lekker bij chocolade-desserts.
Flesinhoud: 500 ml
Muskaatwijn uit Frankrijk - Languedoc
Witte dessertwijn uit Frankrijk met een krachtige, zoete smaak en een alcoholpercentage van 15%. Goed gekoeld heerlijk als aperitief en bij desserts met vers fruit.
Monbazillac uit Frankrijk - Bergerac
Franse witte wijn met een aroma van rijp tropisch fruit (mango en ananas) en gedoseerd eikenhout. De smaak is vol, aanhoudend en evenwichtig zoet. Verfijnde wijn, heerlijk bij vruchtendesserts of als aperitief met toast en paté.
Flesinhoud: 500 ml
Asti uit Italië - Piemonte
Volzoete, frisse mousserende witte wijn uit Italië, met de intense geur van muskaatdruiven en lychees. Heerlijk bij desserts met fruit, ijs of gebak, maar ook erg lekker buiten de maaltijd om.
Sainte Croix du Mont uit Frankrijk - Bordeaux
Franse, volzoete witte wijn uit de Bordeaux, met een intense fruitgeur. Gemaakt van overrijpe sémillon-, sauvignon- en muscadelledruiven. Lekker als aperitief, bij taart of niet al te zoete desserts.
Sauternes uit Frankrijk - Sauternes
Franse witte wijn met een intens aroma van honing, marsepein en rijp fruit. De smaak is volzoet en past heel goed bij blauwaderkazen of zachte desserts en gebak.
Flesinhoud: 375 ml
Passito uit Italië - Friuli
Italiaanse witte wijn met de geur van acacia, noten, vanille en honing. De smaak is vol, zoet en fris, met een beetje citrus. Heerlijk als aperitief, bij zoete desserts of blauwe kaas.
Flesinhoud: 500 ml
Coteaux du Layon uit Frankrijk - Loire
Volgeel van kleur, krachtig en verfijnd van geur met nuances van rijpe perzik, abrikoos en amandel. Goed te combineren met zowel ganzenlever en blauwe kaas als verfijnd gebak en zoete desserts.
Dessertwijn kun je ruwweg verdelen in twee categorieën: de niet versterkte en de versterkte dessertwijn. Bij de eerste deed de natuur al het werk, terwijl bij het tweede type de mens hielp door wat alcohol toe te voegen. Dit met als doel het onderbreken van de gisting, zodat er in de wijn nog restsuiker overblijft. De stelregel bij dessertwijn is: de wijn moet zeker zo zoet zijn als het dessert, zo niet dan lijkt de wijn te droog. Toen de eigenaar van Château d’Yquem werd gevraagd waarbij hij zijn legendarische Sauternes wijn zelf graag dronk, luidde zijn antwoord: ‘Bij alles behalve het dessert. ‘ Veel zoete wijnen zijn namelijk niet zoet genoeg voor suikerrijke nagerechten. Sauternes en soortgenoten, zoals bijvoorbeeld Sainte-Croix-du-Mont, verliezen dan zelfs een deel van hun rijkdom en smaken ineens wat schraler en zuurder. Waarmee we maar willen zeggen dat het zoetgehalte van een nagerecht bepalend is voor de keuze van de begeleidende wijn.
Lichte fruitdesserts met bijvoorbeeld aardbeien gaan geweldig met een Moscato d’Asti of de Brachetto d’Acqui. Bestaat het fruitdessert uit dikker, en rijper fruit, zoals abrikozen dan pakken we een Sauternes of een Saint-Croix-du-Mont. Bij een cheese cake heeft een Muscat de Rivesaltes weer de voorkeur.
Een verhaal apart vormen desserts van of met veel chocolade, want daar passen alleen heel enkele specifieke wijnen bij. Of het nu een chocolademousse betreft, een chocoladetaart of een ander dessert met veel chocolade, schenk dan een Pedro Ximénez – ook wel afgekort PX – uit Spanje of een Banyuls uit Collioure – het meest zuidelijk gelegen wijndorp van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Laat u zich vooral vrijblijvend door ons adviseren. Wij hebben voor ieder dessert de juiste dessertwijn in huis!
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel Mondovino in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw dessertwijn nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.