Er zijn maar weinig wijnregio's met zoveel allure als de Bourgogne. De Franse streek is wereldberoemd om z'n verfijnde en complexe Chardonnays en Pinot Noirs en brengt een aantal van de allerduurste wijnen ter wereld voort. Gelukkig voor ons normale stervelingen worden er ook hele lekkere betaalbare rode en witte Bourgognes gemaakt. Onderstaand vind je onze selectie, van verleidelijke Bourgogne Blanc en Rouge, tot luxe Premier en Grand Cru.
Meteen naar: Witte Bourgogne | Rode Bourgogne
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Getest door Hubrecht Duijker
"Wat er op tegen is om ook in januari aan de bubbels te gaan? Niets toch?..." Lees meer
Geurige Franse droge witte wijn met de geur van rijpe appel en bloemen. De smaak is fris en pittig. Mooie wijn bij schaal- en schelpdieren, visgerechten of de typische Bourgondische ‘jambon persillé'.
Indrukwekkende witte wijn met een geraffineerde geur van grapefruit, gekonfijte citroen, ananas, toast en vuursteen. Puur en verfijnd in smaak en met een opwekkende frisheid. De finale is minutenlang met gebrande boter, hazelnoot en mineraal-complexe nuances.
Verfijnde, droge witte wijn met een subtiele geur van gekonfijte limoen, grapefruit, meloen en toast. De smaak is vol en sappig, met rijp citrusfruit en frisse zuren. Aanhoudende afdronk met boter en fijn eiken.
Prachtige witte Bourgogne met een open geur van appel, citroen, brioche en licht eiken. Vol en romig in smaak met puur citrusfruit en levendige zuren. De finale is aanhoudend met tonen van toast en boter.
Klassieke witte bourgogne, zonder eikenhoutrijping en met een zachte, volle en frisse smaak. Prima bij diverse visgerechten of lichte vlees- en gevogelteschotels, maar ook als aperitief.
Flesinhoud: 375 ml
Topkwaliteit chardonnay hoeft niet altijd houtgerijpt te zijn. Neem nu deze prachtige premier cru Chablis van ruim 50 jaar oude stokken. Heerlijk bij vis, paddenstoelen of romige kaas, en nog gerust enkele jaren te bewaren.
Complexe, frisdroge witte wijn met een open en pure geurexpressie van appel, perzik, kiwi en natte kiezel. Mooi vol en sappig met een opwekkende frisheid. De finale is lang met ziltigheid en grapefruitbitters.
Droge witte wijn uit de Franse Bourgogne, met de geur van rijp geel fruit, boter en karamel. De smaak is krachtig en fris: lekker bij gepocheerde vis met romige saus of gevogelte.
Pittige, droge witte wijn uit de Franse Bourgogne, met een aroma van rijp geel fruit, eiken en toast. De krachtige, frisse smaak past goed bij vis of gevogelte in roomsaus.
Fraaie, volle droge witte wijn met een verfijnd aroma van licht toast en eikenhout, honing en florale nuances. De smaak zet sappig en fris in en ontwikkelt een geurige, aanhoudende afdronk.
Volle droge witte wijn met rijp geel fruit in de neus en lichte nuances van toast. Een goede begeleider van vele fijne visgerechten, maar ook gevogelte of zelfs geitenkaas!
Franse rode wijn met de geur van kersen, kruiden en eikenhout, gemaakt van pinot noirdruiven. De smaak is fris, vol en elegant. De ideale wijn bij gerechten met parelhoen, lams- of kalfsvlees.
Gestructureerde en zijdezachte Bourgondiër
"Deze wijn (uitspraak: 'woon romanee') heeft een mooie heldere kleur met fascinerende weerspiegelingen en een intrigerende neus van wilde kersen, aalbessen, framboos, cacao, nootmuskaat, leer en meer ....." Lees meer
Fraaie, verfijnde bourgogne met geurnuances van rijpe kersen, gedoseerd eikenhout en bloemen. De smaak is vol en pittig. Dé wijn bij klassiekers als boeuf bourguignon of coq au vin.
Verleidelijke, eikengerijpte rode Bourgogne met diepgang en souplesse. De geur is open met aroma’s van kers, pruim, cederhout en kruidnagel. Krachtig en vol van smaak met goede diepgang, evenwichtige zuren en soepele tannines.
Zelfs voor de meest doorgewinterde wijnexperts is de Bourgogne een enorm complexe regio. Om de streek door en door te begrijpen, heb je veel kennis nodig van het terroir en de producenten. Om een lekkere wijn uit de Bourgogne te kopen, is er gelukkig heel wat minder expertise vereist. Met wat basiskennis over de belangrijkste druiven, subregio's en kwaliteitsniveaus kom je al een heel eind. We zetten de meest essentiële Bourgogne-feiten hieronder voor je op een rij. En natuurlijk staan we altijd voor je klaar om je te adviseren.
In de Bourgogne draait het eigenlijk allemaal om twee druivenrassen: de witte chardonnay (voor Bourgogne Blanc) en de blauwe pinot noir (voor Bourgogne Rouge). Lekker overzichtelijk! Voor beide druiven geldt dat ze het perfect doen in het koele klimaat dat heerst in de Bourgogne. Ze kunnen goed hun herkomst (of terroir) doorgeven en leveren verfijnde wijnen met frisse zuren op. Chardonnay uit de Bourgogne heeft vaak aroma's en smaken van citrus, appel, peer en soms steenfruit. Pinot noir heeft kenmerkende tonen van aalbes, framboos, kers, bosgrond en paddenstoel.
Toch is de ene Bourgogne Chardonnay of Pinot Noir de andere niet. Naast het karakter van de druif, zijn een aantal andere factoren van invloed op de geur en smaak van de wijn. Bijvoorbeeld uit welk deel van de Bourgogne de wijn komt. Meestal geldt hoe noordelijker de herkomst, des te frisser de wijn; hoe zuidelijker, des te voller en rijper. Ook de manier waarop de wijn gemaakt is, is relevant: rijping zonder eiken geeft fruitige wijnen, rijping op de gisten geeft daarnaast hints van toast en brioche en rijping in eikenhouten vaten geeft tonen van bijvoorbeeld toast, gebrande noten of rokerigheid. Tot slot heeft iedere wijnmaker z'n eigen stijl. Genoeg te ontdekken dus!
De Bourgogne bestaat uit vijf subregio's. Per regio lees je welke druif het belangrijkst is en welke wijnen er worden gemaakt.
De Bourgogne kent een classificatiesysteem met vier kwaliteitsniveaus. Je vindt ze onderstaand, oplopend in prijs en kwaliteit.