Er zijn maar weinig wijnregio's met zoveel allure als de Bourgogne. De Franse streek is wereldberoemd om z'n verfijnde en complexe Chardonnays en Pinot Noirs en brengt een aantal van de allerduurste wijnen ter wereld voort. Gelukkig voor ons normale stervelingen worden er ook hele lekkere betaalbare rode en witte Bourgognes gemaakt. Onderstaand vind je onze selectie, van verleidelijke Bourgogne Blanc en Rouge, tot luxe Premier en Grand Cru.
Meteen naar: Witte Bourgogne | Rode Bourgogne
Verfijnde, droge witte wijn met een subtiele geur van gekonfijte limoen, grapefruit, meloen en toast. De smaak is vol en sappig, met rijp citrusfruit en frisse zuren. Aanhoudende afdronk met boter en fijn eiken.
De Chablis Villages van rijzende ster Sébastien Dampt behoort zonder twijfel tot de mooiste expressies van de streek. Puur chardonnay van overwegend oude stokken en gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Beendroog, stenig en fris.
Flesinhoud: 375 ml
Mooi getypeerde, rijpfruitige witte Bourgogne met een verfijnde geur van appel, meloen, citroen en brioche. De smaak is vol en romig met een verkwikkende frisheid. Soepele finale met licht boter en limoenschil.
Geurige Franse droge witte wijn met de geur van rijpe appel en bloemen. De smaak is fris en pittig. Mooie wijn bij schaal- en schelpdieren, visgerechten of de typische Bourgondische ‘jambon persillé'.
Prachtige, luxe, droge witte wijn met geurnuances van gele appel, meloen, ananas, toast, gebrande boter en dille. Krachtig, vol en intens fruitig van smaak met opwekkende zuren en een roomzachte textuur.
Schitterende, eikengerijpte witte Bourgogne met een complexe geur van gekonfijte citroen, perzik, brioche, rokerig eiken en vuursteen. Vol en intens van smaak met puur citrusfruit en levendig frisse zuren. De finale is indrukwekkend lang met tonen van roomboter, toast en grapefruit.
Fraai getypeerde witte Bourgogne met een sprekende geur van appel, meloen, room en brioche. De smaak is vol en soepel met een opwekkende frisheid. Elegante afdronk met tonen van boter en toast.
Topkwaliteit chardonnay hoeft niet altijd houtgerijpt te zijn. Neem nu deze prachtige premier cru Chablis van ruim 50 jaar oude stokken. Heerlijk bij vis, paddenstoelen of romige kaas, en nog gerust enkele jaren te bewaren.
Complexe, frisdroge witte wijn met een open en pure geurexpressie van appel, perzik, kiwi en natte kiezel. Mooi vol en sappig met een opwekkende frisheid. De finale is lang met ziltigheid en grapefruitbitters.
Franse rode wijn met de geur van rijpe kersen, kruiden en licht eikenhout. De smaak is zacht en elegant. Heerlijk bij verfijnde gerechten met paddenstoelen, roomsauzen en gevogelte.
Klassieke witte bourgogne, zonder eikenhoutrijping en met een zachte, volle en frisse smaak. Prima bij diverse visgerechten of lichte vlees- en gevogelteschotels, maar ook als aperitief.
Verleidelijke, eikengerijpte rode Bourgogne met diepgang en souplesse. De geur is open met aroma’s van kers, pruim, cederhout en kruidnagel. Krachtig en vol van smaak met goede diepgang, evenwichtige zuren en soepele tannines.
Klassieke stijl Chablis met diepgang en finesse. In de geur appel, perzik, brioche, krijt en amandel. De smaak is vol en romig met rijp fruit en levendig frisse zuren. Lange afdronk met tonen van toast en roomboter.
Droge witte wijn uit de Franse Bourgogne, met de geur van rijp geel fruit, boter en karamel. De smaak is krachtig en fris: lekker bij gepocheerde vis met romige saus of gevogelte.
Pittige, droge witte wijn uit de Franse Bourgogne, met een aroma van rijp geel fruit, eiken en toast. De krachtige, frisse smaak past goed bij vis of gevogelte in roomsaus.
Zelfs voor de meest doorgewinterde wijnexperts is de Bourgogne een enorm complexe regio. Om de streek door en door te begrijpen, heb je veel kennis nodig van het terroir en de producenten. Om een lekkere wijn uit de Bourgogne te kopen, is er gelukkig heel wat minder expertise vereist. Met wat basiskennis over de belangrijkste druiven, subregio's en kwaliteitsniveaus kom je al een heel eind. We zetten de meest essentiële Bourgogne-feiten hieronder voor je op een rij. En natuurlijk staan we altijd voor je klaar om je te adviseren.
In de Bourgogne draait het eigenlijk allemaal om twee druivenrassen: de witte chardonnay (voor Bourgogne Blanc) en de blauwe pinot noir (voor Bourgogne Rouge). Lekker overzichtelijk! Voor beide druiven geldt dat ze het perfect doen in het koele klimaat dat heerst in de Bourgogne. Ze kunnen goed hun herkomst (of terroir) doorgeven en leveren verfijnde wijnen met frisse zuren op. Chardonnay uit de Bourgogne heeft vaak aroma's en smaken van citrus, appel, peer en soms steenfruit. Pinot noir heeft kenmerkende tonen van aalbes, framboos, kers, bosgrond en paddenstoel.
Toch is de ene Bourgogne Chardonnay of Pinot Noir de andere niet. Naast het karakter van de druif, zijn een aantal andere factoren van invloed op de geur en smaak van de wijn. Bijvoorbeeld uit welk deel van de Bourgogne de wijn komt. Meestal geldt hoe noordelijker de herkomst, des te frisser de wijn; hoe zuidelijker, des te voller en rijper. Ook de manier waarop de wijn gemaakt is, is relevant: rijping zonder eiken geeft fruitige wijnen, rijping op de gisten geeft daarnaast hints van toast en brioche en rijping in eikenhouten vaten geeft tonen van bijvoorbeeld toast, gebrande noten of rokerigheid. Tot slot heeft iedere wijnmaker z'n eigen stijl. Genoeg te ontdekken dus!
De Bourgogne bestaat uit vijf subregio's. Per regio lees je welke druif het belangrijkst is en welke wijnen er worden gemaakt.
De Bourgogne kent een classificatiesysteem met vier kwaliteitsniveaus. Je vindt ze onderstaand, oplopend in prijs en kwaliteit.