Wist u dat wij Hollanders aan de bakermat hebben gestaan van het succes van Sauternes? De Nederlanders hielden in het kille Holland wel van zoete witte wijnen. En toen wij in de gouden eeuw graag geziene gasten waren in Bordeaux, stapte de wijnboer graag over op druiven voor zoete witte wijn. In de Sauternes - district Graves - heerst in het najaar een speciaal microklimaat met nevelige morgens en zonnige middagen. Dit doet een bacterie ontstaan die op witte druiven een zogeheten nobele rotting (pourriture noble) veroorzaakt. Als gevolg hiervan schrompelen de vruchtjes in en resteert er een sap met veel suiker, glycerine en een speciaal aroma. De wijnen die hiervan gemaakt worden, zijn enerzijds weelderig zoet en anderzijds voldoende fris om niet te vervelen.
Franse witte wijn met een intens aroma van honing, marsepein en rijp fruit. De smaak is volzoet en past heel goed bij blauwaderkazen of zachte desserts en gebak.
Flesinhoud: 375 ml
Franse witte wijn met een intens aroma van honing, marsepein en rijp fruit. De smaak is volzoet en past heel goed bij blauwaderkazen of zachte desserts en gebak.
Sauternes wordt gemaakt van voornamelijk Sémillon druiven aangevuld met Sauvignon Blanc en Muscadelle. Een kenmerkende Sauternes kan neus en tong bedwelmen met rijp, rijk steenfruit - zoals perzik en abrikoos - maar ook ananas, banaan, terwijl ook honing, jasmijn, noten, gemberbrood en vanille waarneembaar kunnen zijn, naast het bekende rôti-aroma van de nobele rotting.
'Zoete gerechten? Drink daarbij een zoete wijn en zorg er voor dat die wijn minstens zo zoet is als het gerecht. Is de wijn minder zoet, dan zal hij altijd middelmatig of zuur lijken.' Aldus Joanne Simon.
Foie gras wordt vaak genoemd als de ultieme combinatie met Sauternes. Maar wij hebben andere perfecte combinaties gevonden, met bijvoorbeeld crème caramel of brûlée, kazen (vooral blauwschimmels), tiramisu, bruine-suikerdesserten, cointreau- en citroendesserten, maar hij kon ook moeiteloos overweg met een Waldorfsalade.