Aperitieven als een echte Italiaan? Prosecco! Deze feestelijke bubbel komt uit het noordoosten van Italië, wordt gemaakt van de druif glera en is over het algemeen heerlijk fruitig, sappig en toegankelijk. Er zijn betaalbaardere, eenvoudigere varianten (frizzante) en luxere exemplaren (spumante of zelfs millesimato). Maar zelfs de chiquere versies zijn een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld Champagne. Kortom, met Prosecco is het elke dag feest!
Mousserende Italiaanse witte wijn met een fijn en licht aroma van bloemen en fruit. Dankzij de milde smaak en zachte mousse uitstekend als feestelijk aperitief of bij kleine hapjes en amuses.
Getest door Hubrecht Duijker
"Een flink frisse, levendige, biologische frizzante met een bescheiden alcoholpercentage en in zijn aroma het kenmerkende, milde witte fruit." Lees meer
Geurige, mousserende witte wijn uit Noord-Italië, gemaakt van proseccodruiven. De smaak is zacht, droog en mild, de geur heerlijk fruitig. Uitstekend als aperitief, maar ook heerlijk bij koude visschotels.
Milddroge, mousserende witte wijn uit Noord-Italië, met een frisse, zachte smaak en de geur van licht fruit. Uitstekend als aperitief of in combinatie met kleine hapjes.
Flesinhoud: 200 ml
Droge, mousserende witte wijn uit Italië, met de geur van bloemen en fruit en een frisse, volle smaak. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij gerookte vis of oesters.
Flesinhoud: 375 ml
Droge, mousserende witte wijn uit Italië, met de geur van bloemen en fruit en een frisse, volle smaak. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij gerookte vis of oesters.
Flesinhoud: 3000 ml
Droge, mousserende witte wijn uit Italië, met de geur van bloemen en fruit en een frisse, volle smaak. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij gerookte vis of oesters.
Flesinhoud: 1500 ml
Milddroge, mousserende witte wijn uit Noord-Italië met een frisse, zachte smaak en de geur van licht fruit. Uitstekend als aperitief of in combinatie met kleine hapjes.
Droge, mousserende witte wijn uit Italië, met de geur van bloemen en fruit en een frisse, volle smaak. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij gerookte vis of oesters.
Mousserende Italiaanse witte wijn met een fijn floraal en licht fruitig aroma. De smaak is lekker fris. Uitstekend als aperitief of bij gerookte vis en oesters.
Flesinhoud: 6000 ml
Prosecco is de extreem populaire mousserende wijn uit Italië. Om prosecco te mogen heten, moeten de druiven geoogst worden in het herkomstgebied (DOC) Prosecco. Dit is de grootste DOC van Italië: het gebied strekt zich uit van Vicenza in de Veneto tot aan Trieste in Friuli-Venezia Giulia. Binnen dit grote gebied vind je een aantal kleinere gebieden die zich onderscheiden in kwaliteit, zoals Prosecco Treviso DOC, Asolo Prosecco DOCG en Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. De beste Prosecco's komen vaak uit wijngaarden in de heuvels. Prosecco moet overwegend gemaakt worden van de prosecco-druif glera en mag (tot 15%) worden aangevuld met internationale druiven chardonnay, pinot bianco en pinot grigio, en pinot nero voor rosé.
Prosecco is er in soorten en maten. De wijn is meestal wit, maar wordt ook in rosé-variant gemaakt (rosato). Hij kan droog zijn, maar ook wat zoeter; er staat dan Extra Dry of Dry op het etiket. Daarnaast kan Prosecco in de volgende stijlen worden gemaakt:
Het unieke aan Prosecco ten opzichte van andere bubbels is de manier waarop de wijn geproduceerd wordt. Waar bijvoorbeeld Champagne en Cava gemaakt worden volgens de traditionele methode, met een tweede vergisting in de fles, wordt Prosecco gemaakt met behulp van de tankmethode (ook wel Charmat-methode genaamd). Hierbij vindt de tweede vergisting - waarbij de wijn z'n bubbel verkrijgt - niet plaats in de fles, maar in een onder druk verzegelde roestvrijstalen tank. Na de tweede vergisting wordt de mousserende wijn onder druk in de flessen gedaan. Deze werkwijze is niet alleen sneller en efficiënter dan de traditionele methode, maar levert ook een andere smaakstijl op. Doordat er in verhouding veel minder contact is tussen de neergeslagen gisten en de wijn, heeft Prosecco een uitgesproken fris en fruitig karakter en niet per se tonen van brioche of toast, wat kenmerkender is voor wijnen geproduceerd volgens de traditionele methode. Een typische Prosecco is mild en sappig van smaak, met tonen van rijpe appel, peer en bloesem.
Hoe niet zouden we bijna willen zeggen! Prosecco is een bijzonder veelzijdige bubbel, die past bij vele gelegenheden. Je kunt 'm op zichzelf drinken, bijvoorbeeld als borrelwijn of aperitief. Bij voorkeur (net als in Italië op het terras) met wat hartige hapjes erbij, zoals gezouten amandelen, olijven, toastjes of chips. Of, onze persoonlijke favoriet, met dun gesneden Parmaham. Maar ook aan tafel kun je eindeloos combineren met Prosecco. Probeer 'm eens bij antipasti, een klassieke carpaccio of romige, van koemelk vervaardigde kazen. Bij lichte visgerechten of zomerse salades. Of natuurlijk bij de pizza. Italiaanser wordt het niet. En wat dacht je van de (Paas)brunch? Kortom: altijd een paar flessen koud hebben liggen van deze multi-inzetbare bubbel.