Luxe LBV-Port Pannenkoeken

Koken met kliekjes

Luxe LBV-Port Pannenkoeken

Door Bert van Beek  |  maandag 05 april 2021  |  Categorie: Culinair

Zo verandert de overgebleven Late-bottled vintage (LBV) in de lekkerste pannenkoekensaus!  

Voor vier personen heeft u nodig: Een flinke klont roomboter, twee eetlepels bruine suiker en een vol glas LBV-port. U smelt de boter en de suiker in de pan, en als dit begint te borrelen dan voegt u er de port aan toe. Gebruik nu een houten lepel om vervolgens niet meer op te houden met roeren. De alcohol verdampt en de saus wordt dikker. Dit duurt ongeveer vier minuten. Dit is geen exacte wetenschap, maar een kwestie van intuïtie, zegt men in Portugal.

Waarom koken met LBV?

Een LBV is een port van één oogstjaar, van druiven die net niet goed genoeg zijn voor de echte vintage, of van een jaar dat geen vintage is. Deze port wordt over het algemeen gebotteld na vier à zes jaar rijping op vat. Ze zijn dan ook direct te drinken. Waarom gebruikt men in Portugal graag een LBV om mee te koken:

  1. Ze zijn minder kostbaar dan een echte vintage.
  2. Ze bevatten minder bezinksel dan een vintage.
  3. Ze zijn veel minder lang houdbaar (tot een week na opening!) dan andere Ruby- en Tawny Port, waardoor ze het snelst aan de beurt komen om als restverwerking te dienen.

Tip: Koop LBV uit jaren waarvan geen echte vintage is gemaakt. U weet dan zeker dat de beste druiven, die anders voor de vintageport zijn, in de LBV gaan.

Even geduld a.u.b.