Zwolse wijngoeroe zet Cederberg op de kaart

Jantjong Tiën, pionier in Culinair Nederland

Zwolse wijngoeroe zet Cederberg op de kaart

Door Bert van Beek  |  vrijdag 06 mei 2016  |  Categorie: Wijnmakers

Restaurant Tiën (spreek uit Tjen) was een familiebedrijf op Het Eiland in het centrum van Zwolle. Het restaurant werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw door 'opa Tiën' opgericht. Begin jaren ’90 nam Jantjong Tiën, zoon van opa, het bedrijf over en ging koken in een stijl die de Europese (Frans, Italiaans) keuken vermengde met de traditionele ingrediënten uit de Aziatische keuken (Chinees, Indisch, Japans). De ‘fusionkeuken’ of ‘fusion cuisine’ was geboren. Het restaurant ging toen ook Euraziatisch Restaurant Tiën heten. Restaurant Tiën was toen in Nederland één van de pioniers op dit gebied.

Ella en ik zijn dol op de Aziatische keuken. In die periode hadden we verkering en kwamen we er graag. Het was altijd een belevenis en beslist geen ‘doorsnee-Chinees’. We spaarden er zelfs voor! Jantjong was vinoloog, een echte Maître Cuisinier en bovenal een levensgenieter. Hij was de eerste, echte wijngoeroe van Zwolle. In culinair opzicht zijn tijd ver vooruit en ook als vinoloog nationaal en internationaal beroemd. Het moet in diezelfde periode geweest zijn dat hij als eerste – net na de afschaffing van ‘de apartheid’ in Zuid-Afrika – de wijnen van de Cederberg ging importeren. Een schot in de roos. Vaak weten klanten die hem gekend hebben nog steeds dat de bijzondere wijnen van de Cederberg bij hem op de plank stonden. 

Een stukje parallelle geschiedenis

Vóór de politieke veranderingen van de jaren negentig was wijnbouw iets wat je als landbouwer er gewoon bij deed. Zoals je in Duitsland ook nog steeds “Feierabend Winzer” hebt. Tot 1990 richtte de familie Nieuwoudts zich op fruit, tabak, groenten en vee. In diezelfde jaren negentig, toen de sancties werden opgeheven, veranderde het boerenleven radicaal en begonnen boeren zich te specialiseren. In de Cederberg keerde de 5e generatie Nieuwoudt, David, terug naar het land waar hij opgroeide en besloot zich volledig te gaan concentreren op wijn. Daar had hij voor geleerd, daar hield hij van. Hier maakt hij met zijn team de bekroonde wijnen van Cederberg Private Cellar, op de boerderij Dwarsrivier, van de meest hooggelegen wijngaarden, die zorgen voor een uniek terroir en een pure, welhaast virusvrije omgeving. Spectaculaire rotsformaties, kristalheldere rivieren, 360 graden uitzicht, een adembenemende nachtelijk hemel … hier kun je van blijven genieten.

Twee baie goeie tips

De eerste tip komt uit Zuid-Afrika, want de favoriete wijn van David Nieuwoudt is de Cederberg Cabernet Sauvignon. Hij is er kort, maar krachtig over: “Een wijn voor alle gelegenheden”.

De tweede tip komt uit Zwolle, want als er één originele witte wijn past bij veel gerechten uit die roemruchte Euraziatische keuken van Jantjong Tiën, dan is het wel de Cederberg Bukettraube. Doe net als Jantjong en durf te experimenteren! 

Even geduld a.u.b.