Tien geboden voor de wijnliefhebber

Nu tijdelijk met gratis 11e gebod!

Tien geboden voor de wijnliefhebber

Door Bert van Beek  |  zondag 10 oktober 2010  |  Categorie: Wijnvaria

Guide Francque is een wijnautoriteit in België. Als jonge man stond hij al in de spotlights. Zijn wijnkennis was goed voor de eretitel "Eerste sommelier-wijnschenker van België". Hij maakte carrière in het hotel- en restaurantwezen, gaf les op hotelscholen, werkte als journalist en gaf een 20-tal boeken uit voor diverse uitgevers. Bovendien is hij ondernemer, consultant, acteur en stichtend lid van tal van verenigingen.

Hij is ook geen onbekende in Zwolle, want Jonnie Boer (De Librije ***) is na Michel Bras zijn grootste horecaheld. Hij zegt daarover: "Bij Jonnie Boer krijg ik zo'n merkwaardig gevoel. Hij tovert in de keuken. Zijn vrouw Thérèse is de perfecte gastvrouw. Ze kleedt zich opvallend en flamboyant, maar in de behandeling van haar gasten is ze de subtiliteit zelf. Ze kent de psychologische kant van de service door en door." Om er direct achteraan te zeggen: "Ik heb overigens evenveel respect voor een frituur als een driesterrenrestaurant, als die maar met overtuiging en vakmanschap worden uitgebaat."

Deze grote meneer formuleerde de volgende 10 geboden voor de wijnliefhebber: 

  1. Drink alleen wat je graag drinkt
  2. Staar je niet blind op grote jaren
  3. Sta open voor het onbekende
  4. Betaal de wijn, niet de naam
  5. Schenk de wijn alleen op z'n best
  6. Wees een genieter, geen ontleder
  7. Het etiket vertelt de herkomstm niet de kwaliteit
  8. Decanteer alleen wanneer nodig
  9. Deel je beste fles met je beste vriend
  10. Drink veel, maar met met mate 

Omdat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uit hetzelfde hout gesneden zijn durven wij zonder gêne ons favoriete "Elfde gebod" er aan toe te voegen:

11. Wijn zet je niet op een voetstuk, maar op tafel 

Even geduld a.u.b.