Geen Cava maar Corpinnat

Mousserende wijnen uit het hart van de Penedès

Geen Cava maar Corpinnat

Door Les Généreux  |  maandag 17 mei 2021  |  Categorie: Wijnmakers

 

Wijnmaker Sabaté i Coca

Sabaté i Coca is een van de leden van Corpinnat. Deze vereniging is opgericht door zes vooraanstaande ex-Cava-producenten (waaronder grote namen als Gramona en Recaredo), en telt inmiddels negen leden. Aanvankelijk was de insteek om een topcategorie Cava te creëren middels strengere kwaliteitseisen. Na onenigheid met de DO Cava besloten de leden van Corpinnat in 2019 echter onder hun eigen label door te gaan. Hun mousserende wijnen heten dus geen Cava meer, maar dragen de naam Corpinnat.

Alle wijnen met dit label voldoen aan veel strengere richtlijnen dan Cava om zodoende de hoge mate van authenticiteit en kwaliteit te borgen. Zo worden de wijnen gemaakt van biologische en met de hand geoogste druiven, die voor 100% op het eigen domein tot wijn verwerkt zijn. Het overgrote deel van de gebruikte druivenrassen (90%) is bovendien autochtoon en tenminste 75% van de druiven dient afkomstig te zijn van eigen wijngaarden. Ook moeten de wijnen minimaal 18 maanden rijpen op fles.

Corpinnat beslaat op dit moment nog maar een marginaal percentage van de totale productie, maar de onmiskenbare kwaliteit van de wijnen geeft deze pioniers meer en meer bekendheid. Volkomen terecht wat ons betreft!

Even geduld a.u.b.