De wijn van de Tagrijn

Beste huiswijn van Nederland

De wijn van de Tagrijn

Door Bert van Beek  |  zondag 18 juli 2021  |  Categorie: Horeca

Zwolle, oktober 2021

Toen wij Theo Dragt van Café de Tagrijn begin 2005 als één van de eersten vertelden dat we Mondovino gingen beginnen, was zijn spontane antwoord: “Dan wordt ik klant bij jullie”. En zo geschiedde. Theo had niet alleen een goede neus voor zijn grote liefde whisky, maar ook voor wijn. Zijn keus voor de rode huiswijn viel al vrij snel op de Domiziano – Negroamaro del Salento van Cantine Due Palme. Die keuze is niet onopgemerkt gebleven. 

Winnaar Nationale Huiswijn Competitie

In 2007 stuurden wij de huiswijn in naar Wine & Food Association. Zij organiseren al jaren de Nationale Huiswijn Competitie. Eind 2007 won de wijn de regionale Huiswijncompetitie Noordoost-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel). Dit betekende dat de wijn door zou gaan naar de finale. De winnaars zouden 7 januari 2008 in de Amsterdamse RAI tijdens de Horecava bekend gemaakt worden. Maar dat jaar waren er meer inzendingen dan ooit. Maar liefst 1.400 wijnen werden geproefd en beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit vinologen, sommeliers en andere professionals. Samen met Theo en zijn vrouw Liddy was ik afgereisd naar dit evenement. De spanning was om te snijden. Maar uiteindelijk kwam het verlossende woord van juryvoorzitter Jan van Lissum er uit: “De Domizano - Negroamaro del Salento 2005 is de beste rode huiswijn van Nederland in de categorie (eet)café”. De jury was zeer enthousiast: “In de neus warme Zuid-Italiaanse geuren, kruidig en zonnig, warm en goed ontwikkeld; in de mond verteerbaar door frisse zuren, zoetje van rijp fruit. Toegankelijk met smaak, prima huiswijn!” Later zouden we nog veel meer horeca-prijzen winnen, maar zo'n eerste blijft de meest bijzondere. Tijdens diezelfde Horecava werd overigens ook nog eens bekend gemaakt dat De Tagrijn in de Horeca Top 100 was gestegen van plek 90 naar plek 74. Het is een late avond geworden ... 

Even naar Theo

Eigenlijk ging je niet naar De Tagrijn, je ging ‘even’ naar Theo. Hij kende al zijn klanten van haver tot gort. En als je dan even alleen zat, dan wist hij je wel te koppelen met iemand die dezelfde interesses had … vandaar dat ‘even’ tussen haakjes … In 2007 won deze 'grote meneer' dan ook niet voor niets de Bartjesprijs, een prijs voor de beste ambassadeur voor Zwolle. Een prijs die al eerder werd uitgereikt aan Jonnie en Thérèse Boer van De Librije en schaatser Erben Wennemars. Op de oorkonde staat: “Theo Dragt is een ambassadeur van de Zwolse horeca. Gastvrij, hoffelijk en niet gevoelig voor de waan van de dag. Zijn café De Tagrijn ademt in alles uit dat de klant koning is. Bovendien zijn de whisky en de rode wijn er van een hoog niveau.”

Helaas heeft Theo maar weinig van dit alles kunnen genieten, want hij overleed geheel onverwacht op 56-jarige leeftijd op 14 juli 2008. 

Even naar Fedde

In 2017 startte er een nieuw hoofdstuk voor het café. Het werd overgenomen door de huidige eigenaar, Fedde Bakker, en herwon zijn positie in het Zwolse uitgaansleven. En nog steeds staan de wijnen van Mondovino bij De Tagrijn op de plank.  

Helaas brandde het café op 19 Juli 2020 volledig uit. Na een verbouwing van een jaar is alles weer in de oude stijl en in volle glorie hersteld. Wij wensen Fedde, Linda en de rest van Team Tagrijn veel succes en geluk op dit bijzondere plekje in Zwolle!

Namens Team Mondovino, Bert van Beek.

Even geduld a.u.b.