Doe eens gek!

Een actuele column uit 2009

Doe eens gek!

Door Onno Kleyn  |  zaterdag 31 januari 2009  |  Categorie: Columns & Opinie

Onlangs las ik weer – geen idee meer waar, trouwens – over ons malle financiële gedrag. Dat we 5 euro of meer of minder voor een broek van 120 euro niet belangrijk vinden, maar doodvallen als het om schoenveters gaat, of broccoli. In de jaren zeventig werkte ik op zaterdagen bij een zeer gespecialiseerde fotowinkel. Daar kwam iemand binnen die een zeldzaam piefje nodig had. ‘Stad en land heb ik er voor afgelopen’, riep hij. Maar toen hij hoorde dat het 7 gulden kostte, hoefde het niet meer.

Blijkbaar hebben we een volautomatische kostenbeoordelaar aan boord, een zelflerend mechaniek dat in de loop van de jaren vanzelf is geprogrammeerd. Na de omschakeling op de euro was hij een tijd van slag, maar nu werkt hij weer perfect. Maar ik stel voor om hem een keer uit schakelen. Dat levert aardige resultaten op, zeker bij wijn. Een karaf huiswijn in een pizzeria kost al meer dan de meesten voor een fles in de winkel betalen. En u heeft ook vast wel eens 25 of 30 euro voor wijn op uw restaurantrekening zien staan.

Doe daarom eens gek en koop een fles wijn voor het bedrag dat u betaalt als u uit eten gaat. Kies de streek of de soort waar u van houdt en zoek in die categorie iets duurs. Zal je eens wat beleven. Want niemand heeft een cursus nodig om bijzondere wijn van gewone te onderscheiden.


De Volkskeuken | de Volkskrant | Zaterdag 31 januari 2009 | Mondovino Wijnbericht April 2009 | 

Even geduld a.u.b.