De rode wijn van Château Musar uit Libanon

Gebottelde nostalgie!

De rode wijn van Château Musar uit Libanon

Door Bert van Beek  |  vrijdag 04 juni 2021  |  Categorie: Wijnmakers

We hebben een klant – van een zekere leeftijd – van wie we bij binnenkomst al weten wat hij gaat vragen. En dat doet hij dan met een knipoog, maar altijd plechtig: “Mag ik van u twee rode Libanon?”. Dan zeggen wij: “Die van het huis Musar, naar wij dachten?”. Hij: “Juist, ja die”. Voor wie het niet weet: Er komt uit diezelfde Bekaa vallei namelijk ook nog een heel andere … Google maar eens op “rode Libanon”!

Château Musar in vogelvlucht

In feite heeft één man Libanon als wijnland op de kaart gezet: Serge Hochar (overleden in 2014). Ondanks alle burgeroorlogen slaagde hij er in om op zijn Château Musar wijnen te maken die inmiddels wereldberoemd zijn. Wist u trouwens dat er in de jaren 1976 en 1984 vanwege de oorlogshandelingen helemaal geen wijn gemaakt is? De druiven moesten dwars door het oorlogsgeweld over een afstand van zo’n honderd kilometer vervoerd worden naar de wijnkelders even ten noorden van Beiroet. De internationale erkenning kreeg hij in 1979 toen zijn 1967 oogst de meest prestigieuze onderscheiding won tijdens een Engelse wijnwedstrijd. De al even legendarische wijnschrijver Michael Broadbent riep Hochar, vijf jaar later, in Decanter – ’s worlds best wine magazine – uit tot Man of the Year. Château Musar was de eerste producent in Libanon die in 2006 een biologische certificering voor zijn wijngaarden behaalde. De meeste wijngaarden bevinden zich in de Bekaa vallei, tussen twee bergketens die parallel lopen aan de Middellandse Zeekust van Libanon. Wijnstokken worden hier al minstens 6000 (!) jaar verbouwd. Het is niet voor niets dus de thuisbasis voor de tempel van Bacchus, gebouwd in de 2e eeuw na Christus.

Must-have Musar

Bij Château Musar maken ze een hele reeks aan bijzondere wijnen. Toch is de rode, dé referentie en het vlaggenschip van het huis. Wat maakt de wijn zo bijzonder? Iedere jaargang is echt uniek, maar toch herkenbaar Musar. Markante wijnen uit een eeuwenoude traditie. Meestal bestaat de wijn uit een gelijke mix van de Franse druivensoorten Cabernet Sauvignon, Cinsault en Cabernet. Alle druiven worden tussen augustus en oktober met de hand geoogst door lokale bedoeïenen. In de wijnkelder vindt de fermentatie plaats. De wijn rijpt minimaal een jaar op eikenhouten vaten en vervolgens nog jaren op fles. De wijnen worden niet gefilterd en niet geklaard. Het mooie is dat ze pas op de markt komen wanneer ze al op dronk zijn, maar u wordt nog meer beloond als u langer kunt wachten. Zoals een jaar of tien …

Gebottelde historie, gebottelde nostalgie

Tijdens het 'blind' wijnproeven op de vinologenopleiding van de Wijnacademie (2006) rook ik iets wat ik zo goed herkende, maar niet kon benoemen. Totdat mijn buurman zei: “Potloodslijpsel”. Op dat moment was ik weer terug op de kleuterschool en rook ik die typische geur van het potlood tijdens het slijpen. De wijn was trouwens een Cabernet Franc uit de Loire. Zo gaat dat met geuren en smaken. Ze wel herkennen, maar ze niet (zo snel meer) kunnen benoemen. Dat is en blijft een kwestie van oefenen. En heel vaak terug gaan naar je jeugdjaren. Je hoeft er geen vinoloog voor te zijn. Iedereen met gezonde zintuigen kan het. 

Musar wijnen zijn complexe wijnen. De wijn noem ik wel eens een levend labyrint met heel veel verborgen hoekjes en ruimten om te ontdekken. Iedere slok, iedere fles doet je weer verlangen naar een volgende. Hieronder heb ik in willekeurige volgorde proeftermen genoteerd, die over deze 'rode Libanon' zijn gezegd of geschreven:

Vleugje leer, kaneel, zijdezachte structuur, vanille, ceder, rijpe pruimen, zoethout, verbazingwekkend evenwichtig, met wat vluchtige zuren voor de nodige frisheid, als een oude Hermitage, gedroogde tomaten, sumak, goji bessen, granaatappelmelasse, rozenbottels, hibiscusblaadjes, verse zoete clementines, zachte sappige tannines, koude rivierkiezelstenen, kruiden, stevig ‘bite’, elegant, balsamico-tonen, gestoofd fruit, gedroogd fruit, tabak, rijp, enorme lengte, heel fraai, beter dan Bordeaux, indrukwekkend, vurig, klassiek.

Waarschijnlijk ben ik meer dan helft vergeten, maar weet dat u deze en andere aroma’s in een Musar kunt tegenkomen. Afhankelijk van de jaargang en het moment van openen. De rode Château Musar staat al vanaf dag één op de planken bij Mondovino. Het is een specialiteit, een wijn met een X-factor. Ik zeg altijd: Mondovino & Musar horen bij elkaar!

Bert van Beek
 

Musar bij Mondovino

In de (web-) winkel hebben we gewoonlijk voldoende voorraad van de nieuwste jaargang. Oudere jaargangen staan beperkt op voorraad. Ook houden we twee keer per jaar een exclusieve Musar-inschrijving onder onze klanten. Wilt u deze ook ontvangen? Meld u zich dan nu aan voor onze nieuwsbrief. Wilt u weten of er nog meer jaargangen verkrijgbaar zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Even geduld a.u.b.