Een goed gevulde wijnkelder

i.s.m. Joost, Chef de Cuisine van Château Bommelstein

Een goed gevulde wijnkelder

Door Bert van Beek  |  donderdag 28 oktober 2021  |  Categorie: Wijnvaria

Een goede behandeling van wijn begint bij de juiste opslag ervan. Voor een goede bewaarconditie van wijn zijn dit de belangrijkste vuistregels:

  • Een constante temperatuur tussen 10 en 12° C
  • Een luchtvochtigheidsgraad van rond de 70%
  • Voldoende beluchting (lees: ventilatie - geen tocht!) 
  • Een donkere omgeving
  • Een trillingvrije omgeving
  • Vrij van vreemde geuren
  • Liggend bewaren (voorkomt uitdroging kurk en dus oxydatie)

 

De heerlijkheden van de Herenkelder

Wanneer u er aan toe bent een gevarieerde collectie aan wijnen te willen opleggen dan kunnen we de suggesties van Joost, Chef de Cuisine van Château Bommelsten uit het Gastronomisch Bommelboek (1980) van harte aanbevelen. "Vooral de betere rode winnen onder eigen dak geleidelijk aan rijkdom en zijn ook altijd prettig om bij de hand te hebben", aldus Heer Olivier. Een herenkelder à la Heer Bommel zou hieruit kunnen bestaan: 

Eenvoudige witte wijnen
12 flessen Sauvignon de Touraine
12 flessen Edelzwicker
06 flessen Vinho Verde 

Betere witte wijnen
06 flessen Maçon Blanc
06 flessen Bourgogne Aligoté
06 flessen Muscadet
03 flessen Meursault
03 flessen Chablis
03 flessen Sancerre
03 flessen Muscat d'Alsace 
06 flessen Château Olivier
03 flessen Tokay d'Alsace (tegenwoordig: Pinot Gris)
03 flessen Moezel
03 flessen Gewurztraminer
12 flessen Champagne Brut
03 flessen Verdicchio dei Castelli di Jesi
03 flessen Coteaux Champenois

Eenvoudige rode wijnen
24 flessen Cuvée Grootgrut (voor de marinade, en alles en nog wat)
12 flessen Rioja

Betere rode wijnen
12 flessen Brouilly 
12 flessen Fleurie
06 flessen Bergerac
12 flessen Saint-Julien
12 flessen Saint-Emilion
12 flessen Gigondas
06 flessen Savigny-les-Beaune
03 flessen Pommard
03 flessen Vosne-Romanée
06 flessen Valpolicella
03 flessen Dão
03 flessen Chinon

Rosé wijnen
06 flessen Portugese rosé
06 flessen Provence rosé
03 flessen Pinot Noir d'Alsace
03 flessen Tavel

 

Creatief zonder kelder of klimaatkast

Hoe langer u een wijn wilt bewaren, hoe beter de omstandigheden moeten zijn. Ga op zoek naar een ruimte met in de eerste plaats een constante temperatuur. Nooit onder het vriespunt en zeker niet warmer dan 25 °C. In die ruimte moeten de flessen dan vrij zijn van zonlicht, van trillingen en van tocht. Plekken die zich hier goed voor lenen: onder de trap, in het luik onder de voordeurmat, in een opbergbox (van piepschuim bijvoorbeeld), in de garage, de elektriciteitskast, in de logeerkamer. Ruimtes op het noorden hebben de voorkeur omdat het daar meestal iets koeler is dan in de rest van de woning. Bewaar uw flessen liggend, want anders droogt de kurk uit en komt er te veel zuurstof bij de wijn. Wie zijn wijn alleen wil opslaan en zeker niet voor al te lange tijd, kan gewoon de wijn in stevige wijndozen opstapelen. U ziet het: Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk. 

Even geduld a.u.b.