De tijdloze must-haves van Mouchão
Portugese icoonwijnen uit Alentejo

Wie het klassieke Portugese Herdade do Mouchão bezoekt, ervaart dat tijd op dit historische wijngoed een geheel eigen dimensie kent. Verscholen tussen de wijnranken en kurk-, olijf- en eucalyptusbomen, in het diepe binnenland van Alentejo, lijkt Mouchão ongenaakbaar voor de waan van de dag. Datzelfde geldt voor de iconische wijnen, die Decanter Magazine eens geheel terecht omschreef als ‘works of time’.

Hoewel Mouchão een internationale legende is, zoekt de Brits-Portugese familie Reynolds, die het bijzondere landgoed al bijna tweehonderd jaar bezit, niet per se de schijnwerpers op. Liever richten eigenaar Iain Reynolds Richardson en zijn team zich op het maken van hun unieke wijnen van signatuurdruif alicante bouschet (door de Reynolds in Portugal geïntroduceerd) en andere lokale rassen als trincadeira, touriga nacional en touriga franca.

Sinds de oprichting van het wijngoed in 1901 is er weinig veranderd in de vinificatie van de rode wijnen. De druiven worden met de hand geoogst en gaan met trossen en al de lagares (traditionele betonnen gistingskuipen) in. Hierin worden de druiven tweemaal daags met de voet getreden voor de juiste mate van extractie van kleur, aroma’s en tannines. Zelfs het persen van de druiven gebeurt nog handmatig, in twee verticale houten persen. Vervolgens krijgen de wijnen alle tijd om te rijpen in de grote, oude toneís (vaten van 5.000 liter).

Precies deze aandachtige werkwijze levert de zo indrukwekkende, tijdloze wijnen op, die duidelijk hun herkomst weerspiegelen; je kunt de stoffige, warme aarde en de eucalyptus bijna proeven. Opvallend is ook de enorme finesse, gezien de warmte in de Alentejostreek. Tot slot is het rijpingspotentieel van met name de Mouchão en de Tonel 3-4 uitzonderlijk hoog – denk Bordeaux Grand Cru Classé. De prijzen zijn daar dan weer totaal niet naar. Over value for money gesproken.

U begrijpt het al: Mouchão is een must voor iedere serieuze liefhebber. Mis uw kans niet!

Een Portugees icoon!

Herdade do Mouchão Alentejo Tinto
Alleen in webshop

Herdade do Mouchão Alentejo Tinto 2015

Intense rode wijn uit Portugal met een volle, krachtige en evenwichtige smaak. Erg lekker bij rijke gerechten van fijn wild, lamsvlees of kruidige gerechten van de grill.

95
Parker
2015
The Wine Advocate: 95 punten

This shows the difference between a nice overachieving effort in 2014 and a great vintage. This adds extra concentration, extra focus and extra power, albeit in a controlled fashion.
93
Decanter
2014
Decanter: 93 punten

Bright black berry and currant, with denser fruit leather, dried fig and classic edge of mint, liquorice, tamarind, warm earth and dusty, sinewy whole bunch tannins.
Perswijn
2013
Perswijn: 5 sterren

Kruiden, ceder, aards, leer en tabak, confiture, rijp, sappig, mooie tannine, weelderig
18-
Jancis Robinson
2013
JancisRobinson.com: 18- punten

Utterly seductive aroma of ripe blackberries and a combination of spice and a dusty/mineral quality. Ripe with some notes of dried fruit but not overripe thanks to a more savoury spice built in.

44,50

Vanaf 12 flessen 40,79 per fles

Markante, klassieke rode Portugees: Mooi van Mouchão!

Herdade do Mouchão Alentejo Dom Rafael Tinto 2020

Portugese rode wijn met een ingetogen aroma van rijp zwart fruit en licht gebrande nuances. De smaak is vol, pittig en aanhoudend. Lekker bij gegrilde gerechten van vlees, groente of zelfs een kruidige visschotel.

13,40

Vanaf 12 flessen 12,28 per fles

"Een krachtpatser met een eerlijk karakter!"

Herdade do Mouchão Alentejo Ponte Tinto 2019

Fraaie en intense rode wijn met nuances van kruiden, jammig fruit en rijpe nuances van leer. De smaak is fris en krachtig; de afdronk evenwichtig, vol en aromatisch.

8,5
Hamersma
2017
De Grote Hamersma: 8,5

Dat rijpe donkere fruit, die tonen van cacao en specerijen, die hartverwarmende alcohol in bedwang gehouden door gespierde tannines.

23,50

Vanaf 12 flessen 21,54 per fles

Prettige, plezierige en pure witte Portugees!

Herdade do Mouchão Alentejo Dom Rafael Branco 2022

Portugese droge witte wijn met een aroma van rijp geel fruit en florale nuances. De smaak is zacht, mild en friszuur. Lekker als aperitief of bij tapashapjes zoals olijven, kaas en gerookte zalm.

13,40

Vanaf 12 flessen 12,28 per fles

Bestel nu uw Mouchão wijn via onze webshop

Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw Mouchão wijn nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.

Even geduld a.u.b.