Geen wijn die zo tot de verbeelding spreekt als de bubbel der bubbels, Champagne. Deze luxe mousserende wijn komt uit de gelijknamige streek in Frankrijk en wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en meunier. Met z’n verfijnde geuren en smaken, opwekkende frisheid en delicate mousse, is het de perfecte wijn om mee te proosten, vieren, aperitieven en zelfs te tafelen.
Meteen naar: Betaalbare Champagne | Charles Heidsieck | Rosé Champagne
Fraaie Champagne met een delicate mousse en verfijnde geur van appel, meloen, perzik en brioche. Ragfijne stijl met puur fruit en een opwekkende frisheid. De afdronk is harmonieus met nuances van toast en amandel.
Verfijnde, elegante champagne met de frisse geur van appel en lichtgeel fruit. De fijne mousse geeft de wijn een evenwichtige smaak. Prima als aperitief, goed passend bij fijne amuses of een licht voorgerecht met vis.
Een krachtige Champagne met een verfijnde geur van oranjebloesem, gedroogde perzik en brioche. Genereus, vol en verfrissend van smaak met een delicate mousse en milde textuur. De afdronk is elegant en aanhoudend. Uitstekend als feestelijk en luxe aperitief, of bijvoorbeeld te combineren met oesters.
Flesinhoud: 375 ml
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Zachte, iets zoete smaak: heerlijk als aperitief of bij (bruids)taart en petit fours.
Verfijnde, elegante champagne met de frisse geur van appel en lichtgeel fruit. De fijne mousse geeft de wijn een evenwichtige smaak. Prima als aperitief, goed passend bij fijne amuses of een licht voorgerecht met vis.
Unieke zalmroze kleur met oranje schijn. Subtiele, speelse geur met tonen van klein rood fruit (framboos), brioche en kaneel. Genereus en rijk van smaak, maar tegelijk elegant en verfrissend met een fijne mousse.
Flesinhoud: 375 ml
Elegante, gerijpte Champagne met een zachte mousse en nuances van rijpe appel en noten in de geur. De smaak is mild van structuur met bescheiden zuur en eindigt met een aanhoudende afdronk. Fraai aperitief, maar ook goed te combineren met visschotels.
Hollands als we zijn, willen we toch altijd graag even weten hoe het nou zit met de prijs. Laten we dan ook maar meteen met de deur in huis vallen. Gezien de naamsbekendheid van Champagne, is deze bubbel eigenlijk nooit echt goedkoop. Zeker niet in vergelijking met alternatieven als Cava of Prosecco. De grondprijs ligt in de Champagnestreek veel hoger, de druiven zijn duurder en de productiemethode is tijds- en arbeidsintensief. Reken dus in ieder geval op een euro of dertig voor een goede, (relatief) betaalbare Champagne. Vanaf daar kun je het zo gek maken als je wilt. Goedkoper kan ook, maar dan ga je ook inleveren op kwaliteit: de druiven komen dan vaak van minder goede wijngaarden en de kans is groter dat er inferieure kwaliteit wijn van de tweede persing gebruikt wordt en dat de wijn korter gerijpt heeft. Dan kun je je geld wat ons betreft beter inzetten op een mooie Cava, Sekt of Crémant.
Champagne uitkiezen kan best een uitdaging zijn. Je gaat toch aardig wat uitgeven. En dan zijn er ook nog eens een hoop ingewikkelde termen. Natuurlijk kun je je door ons in de winkel laten adviseren, maar als je het leuk vindt om zelf een mooie fles te selecteren, helpen we je ook graag op weg. Hieronder lees je waar je op kunt letten om een fles naar smaak uit te zoeken.
Champagne wordt gemaakt in verschillende gradaties, van beendroog tot weelderig zoet. De volgende termen geven je een indruk van de zoetheidsgraad: brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec, doux. Brut nature en extra brut zijn de droogste stijlen, doux is de meest zoete.
Behalve ‘gewone’ Champagne, kun je ook nog kiezen voor Rosé, Blanc de Blancs en Blanc de Noirs. Rosé Champagne wordt gemaakt door een beetje van de blauwe druif pinot noir of meunier toe te voegen aan de blend. Blanc de Blanc wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven, wat in de Champagne neerkomt op Chardonnay. Deze stijl heeft vaak tonen van citrus en appel. Een Blanc de Noir wordt uitsluitend gemaakt van blauwe druiven en heeft juist meer tonen van aardbei en framboos.
De meeste Champagnes zijn een blend van verschillende jaren. Dit zorgt voor een consistente huisstijl. In exceptionele jaren kan de wijnmaker ervoor kiezen om een Vintage te maken, oftewel een Champagne van druiven uit één oogstjaar. Voor Vintage Champagne geldt een langere minimale rijpingstijd dan voor Non Vintage. Non vintage is meestal dus frisser en fruitiger, terwijl Vintage vaak romiger, toastier en notiger smaakt.
Er zijn honderden communes in de Champagne. Sommige daarvan produceren een dusdanig fraaie kwaliteit druiven, dat ze onderscheiden zijn met een premier of zelfs een grand cru-status. Wil je voor een betere kwaliteit gaan, kun je dus letten op de vermelding van premier of grand cru op het etiket.
Tot slot kun je nog kijken naar wie de wijn heeft gemaakt: een kleine, onafhankelijke wijnboer (vigneron), of een van de grote namen (grande marques of maisons). In ons assortiment zijn Agrapart en De Sousa vignerons, terwijl Charles Heidsieck een van de beroemde maisons is. Ze blinken overigens stuk voor stuk uit in kwaliteit, dus we bevelen je van harte aan om alle drie eens te proberen.