Lekkere wijn recepten

Provençaalse plaattaart met groene groenten

Bereidingstijd: ca. 45 min. + 1 uur wachttijd

Aantal personen: 4

Voor het deeg:

  • 300 g + extra bloem type 00 of patentbloem
  • 7 g droge gist
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • bakpapier

Voor de topping:

  • 200 g crème fraîche
  • 1 teentje knoflook geperst
  • zout en peper
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 courgette in de lengte in dunne plakken geschaafd
  • 1 bos groene asperges in de lengte in dunne slierten geschaafd
  • 4 sjalotjes in halve ringen
  • 100 g tuinerwten diepvries, ontdooid
  • 100 g gruyère geraspt

Voor de garnering:

  • verse tij mblaadjes
  • verse oreganoblaadjes
  • verse basilicumblaadjes
  • milde olij folie
  • zeezoutvlokken

Bereiding:

  1. Meng voor het deeg 300 g bloem, de gist, het zout en de Provençaalse kruiden in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 150 ml lauwwarm water en de olie in. Kneed alles tot een mooi, soepel deeg. Maak een bal van het deeg, leg het deeg in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad dun uit. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Roer voor de topping de crème fraîche en de knofl ook door elkaar en breng op smaak met zout en de chilivlokken. Bestrij k het deeg hiermee. Beleg met de plakjes courgette, de aspergeslierten, de sjalot, de tuinerwten en bestrooi met de gruyère. Bak de plaattaart in 1015 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  4. Garneer met lekker veel verse kruiden en druppel er wat olij folie over. Bestrooi met wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.

Per portie: ca. 647 kcal
19 g eiwit | 35 g vet | 62 g koolhydraten

Bronvermelding: Foodies Magazine
  Recept downloaden
Even geduld a.u.b.