De primitivo druif is waarschijnlijk van de andere zijde van de Adriatische Zee naar Apulië (Puglia) gekomen. Toen de Grieken in de de 7e eeuw voor Christus het zuiden van Italië koloniseerden, plantten zij overal hun eigen druiven aan. Behalve in Puglia, waar de kwaliteit van de geconcentreerde en donkere wijn positief opviel. Pas in de tweede helft van de 18e eeuw ontstond de naam primitivo. Niet omdat de wijn primitief of eenvoudig zou zijn, maar omdat de druif als een van de eersten rijpt. De druiven worden doorgaans al eind augustus geoogst In 1990 werd primitivo het slachtoffer van het EU-rooiprogramma, net als negroamaro. Van de 17.000 hectare in 1990 ging primitivo naar iets minder dan 8.000 hectare in 2000, ondanks het feit dat het druivenras bij consumenten steeds bekender werd. De wijnen zijn inmiddels behoorlijk populair geworden, zodat er nauwelijks meer wijngaarden gerooid hoeven te worden.
Een volle, rode wijn uit het Zuid-Italiaanse Apulië, met frisse kruidigheid en de geur van rijp fruit. De smaak is zacht en vol. Lekker bij kruidige gerechten of pittige kaas.
De Primitivo di Manduria is een van de bekendste wijnen van Apulië, het grote wijngebied in Zuidoost-Italië. De rijping gedurende zes maanden in fusten van Amerikaans eiken geeft aan deze Primitivo een luxe nuance.
Manduria, dé bakermat van Primitivo
"De vroegrijpende primitivo (Primativus, van "eerst rijpende", vandaar de naam!) is misschien wel de meest interessante druif voor niet-Italianen op dit moment..." Lees meer
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Flesinhoud: 1500 ml
Italiaanse rode wijn met een intense, kruidige en jam-achtige geur. De smaak is zacht, vol en mild. Heerlijk bij gegrild vlees of wild, maar ook erg lekker na de maaltijd bij een gerijpte kaas.
Flesinhoud: 1500 ml
Robijnrode wijn met een zondoorstoofde geur van pruim, zwarte bes plus tabak, vijgenpasta en eiken. Rijk en zwoel in smaak met jammy fruit, zachte tannine en milde zuren. De afdronk is intens met tonen van rozijnen en mokka.
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
De primitivo uit Salento is vanaf de jaren 90 enorm populair geworden. Dankzij moderne vinificatietechnieken en betere druiven is de kwaliteit enorm vooruit gegaan. En dat mede dankzij 'onze' vooruitstrevende coöperatie Cantine due Palme onder de bezielende leiding van Angelo Maci. En rond Manduria in Apulië komt de op zes maanden eikenhoutgerrijpte versie. De Ettamiano is vernoemd naar de vader van Angelo Maci (zie de foto hiernaast), die de wijnmaakt van de karakteristiek gelegen percelen nabij Lecce.
In het oktober nummer van het onafhankelijke wijnmagazine Perswijn werden alle drie de primitivo's van Cantine due Palme blind geproefd. Hier volgen de proefnotitities:
Don Cosimo, Primitivo: zwarte kersen, pruimen, zoethout, kaneel, tikje zoet, stevig en stoer.
Sangaetano, Primitivo di Manduria: zwarte bessen, pruimen, koffie, zwarte kersen, breed en stevig, lengte, zwoel.
Ettamiano, Primitivo del Salento: bramen, zoethout, kaneel, pruimedanten, krenten, room, breed, warm en intens.
Tot slot noteerde Perswijn: Deze wijnen uit Puglia zijn zeer betaalbaar voor de geboden kwaliteit: je krijgt veel waar voor je geld.
Bestel nu de primitivo wijnen van Cantine Due Palme via onze webshop
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw primitivo wijnen nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.