Bertram-Baltes, grandioze Ahr-wijnen
Nieuwe generatie Duitse wijnmakers

Tijdens een recente selectieproeverij waren wij bijzonder onder de indruk van de loepzuivere, levendige en finesserijke stijl rode wijnen van Bertram-Baltus uit het Duitse Ahr-gebied.De Ahr is zo’n 560 ha groot en daarmee één van de kleinste Anbaugebiete van Duitsland (leeuwendeel is rode wijn). Deze prachtige, heuvelrijke en pittoreske regio wordt beschouwd als de ‘achtertuin van Nederland’ en is al jaren een populaire bestemming van wandelaars. Daarnaast geniet het gebied een grote bekendheid bij wijnliefhebbers en sommeliers. In de Ahr werken een 65-tal fulltime producenten, waarbij de Winzergenossenschaften samen ruim 50% eigenaar zijn van het totale areaal.

Dit piepjonge bedrijf is eigendom van Julia Bertram en Benedikt (Benni voor intimi) Baltes, jonge dertigers. Ondanks hun jeugdige leeftijd maakt het echtpaar veel furore in Duitsland. Dit 7,5 ha grote domein werkt biologisch en biodynamisch (Demeter), maar is nog in conversie om certificaten te bemachtigen. Het bedrijf is gevestigd in Dernau en bestaat naast Julia en Benni uit de Utrechter Philip Prause (wijngaardbeheer). De wijngaarden van het duo bevinden zich in Dernau of daar net buiten (Goldkaul, Marienthal, Mayschoss) met overwegend bodems van Schiefer en Grauwacke (= voorstadium Schiefer). 

De ouders van Julia en Benni zijn mede-eigenaar van de Mayschosser Winzergenossenschaft en kennen daardoor de regio op een duimpje, maar ook de wijngaarden (leeftijd en kloon stokken). Deze voorsprong op het gebied van kennis en het sociale netwerk maakt het relatief makkelijk om de goeie wijngaarden te selecteren, zoals met de Goldkaul en Mönchberg (waarvan de productie in 2021 verdubbelt middels acquisitie van een nieuwe wijngaard). Kortom, een bedrijf met serieuze ambities op kwaliteit en sterke focus op Lagenweine.

De totale productie bedraagt in een normaal jaar ca. 30.000 flessen Spät- en Frühburgunder, die zijn verdeeld over één Gutswein, twee Ortsweine, negen Lagenweine en wat experimenten, te weten:

Benni en Julia zijn door de Gault Millau verkozen tot Talent des Jahres (2012 en 2016) en maken een stormachtige ontwikkeling door in de pers. Volgens een publicatie van de Wine Advocate op 31 maart 2021 behoort Bertram-Baltes top de absolute top van Duitsland – naast grootheden als Fürst, Bernhard Huber, Keller.

 

Bestel nu uw Bertram-Baltes wijn via onze webshop

Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw Bertram-Baltes wijn nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.

Even geduld a.u.b.