Erick de Sousa - zie foto - is de kleinzoon van Manuel de Sousa, die vanuit Portugal naar Frankrijk is gekomen om aan de zijde van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog te vechten. Erick de Sousa is de zoon van Antoine de Sousa, die als kleine jongen in Avize komt wonen en later trouwt met Zoémie Bonville, een dochter van een wijnbouwersfamilie in de Côte de Blancs. Door Zoémie wordt Antoine champagneboer. En vervolgens Erick ook.
Bij De Sousa Champagne exploteert men circa tien hectaren, verdeeld over zo'n 30 percelen. Van de aanplant bestaat 10 procent uit pinot meunier, 30 procent uit pinot noir en 60 procent uit chardonnay. Zeventig procent van zijn stokken is aan te merken als 'vieilles vignes' ofwel van oude wijnstokken van soms wel 50 jaar oud. Dat de stokken zo oud zijn is, aldus De Sousa, niet bijzonder, want ze hebben in het pure krijt van de Côte de Blancs niets te lijden. Niettemin koestert hij ze en snoeit ze streng. Sinds 2004 is hij helemaal overgeschakeld op biodynamische wijnbouw.
Men blijft elk jaar wel een derde onder de wettelijk toegestane opbrengst per hectare. De combinatie van veel oude stokken, lage rendementen en rijp oogsten zorgt voor een suikerrijke most en daardoor heeft men al in geen 25 jaar hoeven te chaptaliseren (dat is het toevoegen van suikers). Erick de Sousa gebruikt louter het sap van de eerste persing. De most van de oude wijnstokken gist op eiken vaten, afkomstig uit Meursault en Chablis (228 liter), waarbij elk jaar een aantal nieuwe. De jonge wijnen die op hout liggen worden niet intensief, maar wel met regelmaat gebatonneerd.- het bezinksel wordt dan door de wijn geroerd.
Op het achtetiket van iedere fles vermeld De Sousa & Fils de datum van definitieve botteling en de dosage. De gemiddelde dosage houdt hij met 6 gram per liter zeer beperkt. Dat kan zonder problemen, omdat hij met perfect gerijpt fruit werkt. Zijn champagnes staan inmiddels op de kaart van veel gerenommeerde restaurants in Frankrijk en daarbuiten.
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw De Sousa Champagne nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. We bezorgen aan huis via PostNL.
Mousserende witte wijn met een aroma van vers gebrande koffie en gedroogd fruit. De smaak is krachtig en droog. Fantastisch als aperitief, maar ook lekker bij vis met krachtig smakende saus.
Mousserende witte wijn met een fijn aroma van hout en rijp geel fruit. De smaak is krachtig en droog. Erg lekker als aperitief, maar ook uitstekend bij vis met krachtig smakende saus of schelpdieren.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Zachte, iets zoete smaak: heerlijk als aperitief of bij (bruids)taart en petit fours.
Oranjeroze mousserende wijn met de geur van appel en rode vruchten. De smaak is mild, evenwichtig en fris. Heerlijk als aperitief. Ook lekker bij vis, wit vlees of desserts met rood fruit.
Elegante, gerijpte Champagne met een zachte mousse en nuances van rijpe appel en noten in de geur. De smaak is mild van structuur met bescheiden zuur en eindigt met een aanhoudende afdronk. Fraai aperitief, maar ook goed te combineren met visschotels.