Appellation in Zuidwest-Frankrijk voor rode wijnen. Cahors was ooit een geduchte concurrent van Bordeaux, maar werd in de negentiende en twintigste eeuw getroffen door een zware crisis, die bijna de ondergang van het gebied betekende. Gelukkig is Cahors nu weer bezig met een geslaagde comeback. De wijngaarden liggen er in een prachtige omgeving op kalkbodems langs de rivier de Lot. Dé smaakbepalende druif van Cahors is malbec, die in de streek zelf vaak cot wordt genoemd. Het is een stevige druif, die wijn met veel tannine oplevert. Om die te verzachten, krijgt de malbec vaak aanvulling van de vriendelijke druif merlot. Ook houtrijping zorgt voor een zachter eindresultaat.
Dieprode Franse wijn met een krachtig aroma van eikenhout en fruit. Ook de smaak is krachtig, maar wel toegankelijk. Lekker bij kruidige (wild)schotels, rood vlees of pittige kaas.
Getest door Hubrecht Duijker
"In Cahors kwam deze plezierwijn ter wereld, de Cuvée Particulière van Château Lamartine. Dankzij een innovatief systeem, het doseren van een beetje zuurstof tijdens de wijnbereiding, wist keldermeester Alain Gayraud een buitengewoon aangename, stevige maar niet te zware Cahors te creëren met een zachte kruidigheid, beheerste donkere aroma’s, rijp fruit en vriendelijke tannines – kostelijk bij de confit." Lees meer
Franse, dieprode wijn met een aroma van zwart fruit en eikenhout. De smaak is krachtig en intens, waardoor deze wijn heel goed past bij rund- of lamsvlees en wildschotels.
Pure Cahors: één fles per wijnstok
"De wijngaarden van Cahors horen tot de oudste van Frankrijk. Al in de 5e eeuw n.Chr..." Lees meer
Volrode wijn uit Frankrijk, gemaakt van cot- en merlotdruiven. Het aroma is fris en fruitig, met nuances van aardbeien en bessen. De volle, soepele smaak past goed bij gevogelte of fijne roomkazen.