Soepele, droge witte wijn uit Spanje met een aangenaam aroma van geel fruit, meloen en licht toast. Zacht van smaak. Heerlijk als aperitief, maar ook erg lekker bij koude en warme visgerechten.
Getest door Hubrecht Duijker
"Voor zover de Spaanse wijnstreek Almansa bekendheid geniet, is dat met zijn rode wijnen. Toch levert deze oostelijk van de Hoogvlakte gesitueerde streek tegenwoordig ook heel aantrekkelijke witte..." Lees meer
Dieprood van kleur en uitbundig van geur, met bramen, licht eikenhout en wat geroosterde koffietonen. De smaak zet rond, zacht en aromatisch in; de afdronk is kruidig en soepel. Geurige, volle rode wijn, prima bij kruidige gerechten, zowel koude voorgerechten als stoofgerechten.
Getest door Hubrecht Duijker
"Een van de weinige Spaanse producenten die van alleen garnacha tintorera (een kleur gevende garnachavariant) wijnen maakt, is Bodegas Piqueras in Almansa, even oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte en 60 kilometer van de kust..." Lees meer
Geurige, droge witte wijn uit Spanje, met de geur van guave, citrus en specerijen. De smaak is fris, sappig en soepel. Heerlijk om te drinken als aperitief, maar ook lekker bij vis.
Fraaie, frisdroge Provencerosé. Subtiel geurend naar framboos, perzik, appel en anijs. Mooi sappig en verfijnd van smaak met een opwekkende frisheid. De finale is elegant en mediterraan kruidig. Om solo van te genieten of bij de borrel.
Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.
Stamp- en stoofpottenwijn bij uitstek
"Dit is één van de betere rode wijnen uit het Spaanse Almansa en van Bodegas Piqueras..." Lees meer
Heerlijk frisse, droge witte wijn uit Oostenrijk, met een fruitig en kruidig aroma. De sappige smaak past goed bij salades en koude voorgerechten. Ook lekker als aperitief.
Volle, droge witte wijn uit Italië, met een aroma van rijpe gele vruchten en lichte toastnuances. De smaak is vol en romig. Heerlijk bij smaakvolle gerechten met vis, maar ook lekker bij jonge kazen.
Fraaie droge rosé met een zalmroze tint en een verfijnd aroma van rood fruit en milde kruiden. De smaak zet zacht, mild en rond in ontwikkelt zich evenwichtig en aanhoudend.
Veel rosé voor uw geld!
"Dit is een droge, pittige en markante bio-rosé met veel fruit (rode vruchten, perzik). De smaak is fris en rond, met een goed evenwicht tussen zuren en sappige rondheid..." Lees meer
Volle, eikengerijpte rode wijn met een verfijnde geur van rijpe pruim, zwarte bes, kers, kruidnagel en toast. Vol en sappig met een goede concentratie van donker fruit, evenwichtige frisheid en soepele tannines.
Sappige Franse rosé met een subtiel aroma van kruiden en fijn rood fruit. De romige smaak past goed bij salades met vis en olijfolie, gegrilde vis of vleesgerechten.
Prijswinnaar pur sang
"Deze Cru Classé uit de Provence wint het ieder jaar glansrijk van al die met bombarie gepresenteerde merkrosé's..." Lees meer
Dieprode wijn met een pure geurexpressie van rode bes, kers, pruim, vanille en toast. Krachtig en intens van smaak, maar blijft elegant met zondoorstoofd fruit, een evenwichtige frisheid en gepolijste tannines.
Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Serieuze allemansvriend
"Terecht dat voor deze wijn wijnschrijvers 'omfietsen'. Heerlijke, sappige en vriendelijke Montepulciano. Zachte rode wijn 'gevuld' met kruidig kersenfruit, waardoor de wijn uitermate geschikt is voor buiten de maaltijd om, maar: hij is geweldig bij arrosticini - dat zijn lamsspiesjes van de grill..." Lees meer
Droge, krachtige witte wijn uit Italië, met de geur van rijpe abrikozen, amandel en eikenhout. De volle, dikke smaak combineert uitstekend met vis of gevogelte.
Getest door Hubrecht Duijker
"In de heuvels bij Frisa, in het zuidoosten van Abruzzo, staat middenin het verstilde landschap een hoekige, deels ondergrondse designkelder..." Lees meer
Expressieve, soepele witte wijn met geurige aroma’s van appel, abrikoos, witte bloemen en amandel. De smaak is vol en zacht met rijp geel fruit, milde zuren en lichte perzikschilbitters in de finale.
Frisdroge witte wijn uit Oostenrijk, met de geur van rijp geel fruit en een volle, sappige en kruidige smaak. Heel goed te combineren met rijke visschotels of verfijnd kalfsvlees.
Getest door Hubrecht Duijker
"Pal westelijk van Wenen ligt een van Oostenrijks kleinste en tegelijk opmerkelijkste wijngebieden. Het heet Traisental en omvat 770 hectare..." Lees meer
Achter biologische wijnen zit een verhaal. Succesvolle biologische wijnbouw is mogelijk als de omstandigheden geschikt zijn. Deze omstandigheden bestaan uit vier hoofdzaken: het klimaat, het terroir, de inrichting van de wijngaard en het type wijnbouw. Dat laatste is bepalend of er kunstmatige meststoffen en insecticiden worden gebruikt. De meeste wijnboeren erkennen het belang van een goede en gezonde bodem en gaan er verstandig mee om. Sommigen gaan nog verder en kiezen voor een biologische of zelfs biodynamische teelt.
Officiële biologische wijn is in opmars. Het heeft even geduurd en dat heeft een reden. Onze wijnen komen voornamelijk van kleinere, vaak nog ambachtelijk werkende wijnboeren. Velen van hen werken vaak al volledig biologisch, maar hebben dat niet op de fles staan. Want een goede wijnboer, dat wil zeggen iemand die lekkere wijn maakt, vindt dat pure natuurlijk vanzelfsprekend: hoe kan je nu lekkere wijn maken van druiven die leven tussen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen? Vroeger was de kwaliteit van biologische wijn ook niet altijd om vrolijk van te worden. En daar wilden dan goede wijnboeren niet mee geassocieerd worden. Heel langzaam is dit nu aan het kantelen. Zo zitten veel wijnmakers in de conversie. Met moet eerst vijf jaar gecontroleerd zijn op het maken van biologische wijn, voordat men het keurmerk krijgt.
Over het algemeen is biologische wijn wel duurder. Wijnschrijver Nicolaas Klei tekende eens op uit de mond van een biologische wijnmaker: “Slim hè? Ik koop geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, geen zwavel, geen suiker, geen filter, niks, ik maak gewoon wijn van mijn druiven en niks meer – en ik verkoop ‘m voor meer dan m’n buren!” Hij vertelt alleen niet hoe hard hij werkt in zijn wijngaard, terwijl zijn buren alles lui platspuiten.
Zoals altijd en overal: het ligt er aan wie de biologische wijn maakt. Het etiket vertelt slechts de herkomst. De waarheid vindt je er achter.
Volgens Perswijn Magazine is Mondovino in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw biologische wijnen nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.