Van Beek's Vinoblog
Wereldse Wijnberichten

Ella & Bert van Beek van Mondovino hebben van hun hobby hun werk gemaakt. En nu weer van hun werk hun hobby. De liefde voor mooie wijnen is bij Ella & Bert grenzeloos! Die hartstocht willen ze nu ook hier met u delen ... met smakelijke kooptips, actuele wijntrends, slimme praktijktips, de beste wijn-spijscombinaties, smeuïge anekdotes, pakkende citaten en meer ... Krijg in willekeurige volgorde een hele nieuwe kijk op de wondere wereld van wijn.  

 

Wijn proeven doe je zo

Zondoorstoofde keien, kruisbes, kokos: in wijn schuilen allerlei smaken en aroma’s. De eigenaren van Mondovino, Ella en Bert van Beek, zijn beiden Vinoloog van De Wijnacademie® en proeven dagelijks wijn. Maar hoe proef je wijn? Het geheim zit 'm volgens de Mondovino's in één sleutelwoord: FOCUS ... 


Lees verder 

Grenzeloze Liefde voor mooie wijnen

Zo luidt 'de pay-off' van MondovinoZe is geboren uit hartstocht en Liefde. Dat gebeurde in 1999 aan de voet van de Mont Ventoux. Die Liefde zou nooit meer doven. De wijnen van VIA CARITATIS zijn hiervan het jongste bewijs. Proef de grenzeloze Liefde uit het land van het Licht, de Provence.


Lees verder 

Doe eens gek!

Een column van Onno Kleyn in De Volkrant van 31 januari 2009 die nog steeds actueel is: "Doe eens gek en koop een fles wijn voor het bedrag u betaalt als u uit eten gaat. Zal je eens wat beleven.'


Lees verder 

Een feest voor je zintuigen! 

Opvliegende flamingo's, wuivend helmgras, zinderende zoutbanken, wegschietende wilde paarden en heel veel wijn voor uw geld. Welkom in de wereld van Costières de Nîmes!


Lees verder 

Rode Libanon, maar dan anders

De rode wijn van Château Musar staat al vanaf dag één bij Mondovino op de planken. Het is dé iconische wijn uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Een wijn met een X-factor, met een welhaast ontembare geest. 


Lees verder 

De 10 geboden voor de wijnliefhebber

Guido Francque is een wijnautoriteit in België. Jaren geleden formuleerde hij "De tien geboden voor de wijnliefheber". Bij Mondovino krijgt u nu tijdelijk 'het elfde gebod' er gratis bij!


Lees verder 

Luxe LBV pannenkoeken

De lekkerste zoete saus voor over de pannenkoeken ontdekten we in Portugal. Het meest simpele recept ter wereld, maar waarom gebruiken de Portugezen er hun Late-bottled vintage port voor? 


Lees verder 

Wijngedicht

Wijn is gebottelde poëzie. Dat weten Bert & Ella maar al te goed. Vandaar dat ze de gewezen stadsdichter van Zwolle - Paul Gellings (1953) in 2005 gevraagd hebben om voor de opening van Mondovino een speciaal 'wijngedicht' te maken. 


Lees verder 

Charles Heidsieck est arrivé!

Charles Heidsieck mag dan een legendarisch Champagne-huis zijn, het is van de grandes marques een van de kleinste huizen, met een compromisloze focus op kwaliteit. Een perfecte match met Mondovino: groot geworden, door speciaal te blijven.


Lees verder 

Wijnwinkel van het Jaar

"Een zeer verzorgde, volledig vernieuwde winkel op een nieuwe locatie. Smaakvol ingericht met oog voor detail, een persoonlijke benadering en een heel fraai, uitgebalanceerd assortiment."  Met deze lovende woorden van de vakjury is Mondovino gekozen tot Beste Wijnwinkel van Nederland. 


Lees verder 

De zin en onzin van alcoholvrije gin

Naar aanleiding van een uitzending van Keuringsdienst van Waarde op 5 november 2020 op NPO3 schreef Fenny van Wees (DGA van A. van Wees distilleerderij de Ooievaar anno 1782) hoe zij denkt over dit fenomeen. Een Wijnbericht, maar dan anders ... 


Lees verder 

Bly kalm, drink Cederberg wyn

Bert van Beek (links / Mondovino) en David Nieuwoudt (Cederberg) proosten op het goede leven bij De Librije op Bevrijdingsdag 2016. De historie tussen Zwolle en Zuid-Afrika gaat verder terug …


Lees verder 

Hoe word je 100?

De meeste honderdjarigen van Europa vind je in Italië. Met bijna vijftienduizend mensen die ouder zijn dan 100 jaar is dit land koploper 'heel lang leven' en het aantal Italiaanse centenari stijgt snel: de laatste tien jaar is hun aantal met 35 procent toegenomen.


Lees verder 
Wijnblog

Favoriete wijn Franse president

De foto ging de hele wereld over. Ineens was een restaurant op Scheveningen in het internationale nieuws. De Franse president Macron prikte er een vorkje met premier Rutte. Tijdens het diner was hij zo enthousiast over de Tradition van Domaine Richeaume, dat hij nog een extra fles bestelde voor naar het Élysée.


Lees verder 

Feliz Corpinnat! 

Iets te vieren? Probeer eens een Corpinnat! Een wat? Corpinnat is een klein clubje ambitieuze cavaproducenten, die de beste cava willen maken. Daar is de familie Sabaté i Coca inmiddels heel succesvol in. Muy bien! 

 

Lees verder 

De wijn van De Tagrijn

Bij Mondovino zijn ze gek op de horeca. Of het nu om het lokale driesterrenrestaurant gaat of om een eetcafé. Als ze maar met overtuiging en vakmanschap worden uitgebaat. Met Café De Tagrijn hebben de Mondovino's wel een hele speciale band.

 

Lees verder 

10 tips voor een goede wijnkaart

Bied variatie, redelijke prijzen, en hanteer correct taalgebruik. Dit zijn drie van de tien geboden voor een goede wijnkaart volgens Hubrecht Duijker, voorzitter van de verkiezing van de Wijnkaart van het Jaar.


Lees verder 

Sustainable Sangiovese 

Op de etiketten van Michele Manelli van het Toscaanse Salcheto staat steevast een wilg op zijn etiket als symbool voor zijn duurzame manier van werken. Duurzaamheid is voor Michele aboluut geen containerbegrip en gaat verder dan alleen maar biologische wijnbouw en recycling. Alle energie voor het wijnbedrijf wordt zelf opgewekt en de hele operatie is klimaatneutraal! 


Lees verder 

Bordeaux bij? 

Geen sambal bij, maar Bordeaux bij de chinees. Bij Mondovino houden ze van experimenteren en dus namen ze de proef op de som. Conclusie: Bordeaux en China, misschien dan tóch een love affair. Is het niet op zakelijk gebied, dan in ieder geval aan tafel. Kanpai!


Lees verder 
Even geduld a.u.b.