Coupo Santo

Prouvençau, veici la Coupo
Que nous vèn di Catalan ;
A-de-rèng beguen en troupo
Lou vin pur de noste plant.

Coupo Santo
E versanto
Vuejo à plen bord
Vuejo abord
Lis estrambord
E l'enavans di fort !


D'un vièi pople fièr e libre
Sian bessai la finicioun ;
E, se toumbon li Felibre
Toumbara nosto nacioun.

D'uno raço que regreio
Sian bessai li proumié gréu ;
Sian bessai de la patrìo
Li cepoun emai li priéu.

Vuejo-nous lis esperanço
E li raive dóu jouvènt,
Dóu passat la remembranço
E la fe dins l'an que vèn.

Vuejo-nous la couneissènço
Dóu Verai emai dóu Bèu,
E lis àuti jouïssènço
Que se trufon dóu toumbèu.

Vuejo-nous la Pouësio
Pèr canta tout ço que viéu,
Car es elo l'ambrousìo
Que tremudo l'ome en diéu.

Pèr la glòri dóu terraire
Vautre enfin que sias counsènt
Catalan, de liuen, o fraire,
Coumunien tóutis ensèn !

Volkslied van de Provence
Frédéric Mistral

 

Via Caritatis • Ventoux
Een weg van grenzeloze Liefde

In 1999 vierden we voor het eerst onze vakantie in ‘La Douce France’ en wel in de Provence. We werden niet alleen verliefd op de streek, maar ook op haar gastronomie en wijnen. Uiteindelijk heeft deze vakantie er toe geleid dat we zes jaar later van onze hobby ons echte werk gingen maken. We werden betoverd door de 'reus van de Provence' (Géant de Provence), de Mont Ventoux; de prachtige terrassen op de flanken, de heldere en intense kleuren, het geel van de zonnebloemen, het paars van de lavendel, het blauw van de lucht … het licht van de Provence …

Een uniek project 

In 2015 sloegen de monniken van de abdij Sainte-Madeleine du Barroux en de wijnmakers van de kelder van Beaumont de Ventoux de handen ineen om een reeks kwaliteitswijnen te maken van hun gecombineerde wijngaarden. Deze samenwerking trok de aandacht van de illustere en imposante Rhône-oenoloog Philippe Cambie, die sindsdien nauw betrokken is bij dit project. Met bijnamen als 'Paus van Châteauneuf' en 'monsieur grenache' is hij de bekendste en meest gerespecteerde adviseur in dit wijngebied. Philippe Cambie is geen onbekende voor ons. We kwamen hem al eerder tegen bij toonaangevende producenten van ons, zoals Domaine Le Clos du Caillou (Châteauneuf-du-Pape), Michel Gassier (Costières de Nîmes) en Château Puech-Haut (Languedoc). 

De missie van VIA CARITATIS

De wijnen van VIA CARITATIS willen het temperamentvolle, pure en complexe Ventoux karakter tot uitdrukking brengen. Je ruikt de Provence in al zijn geuren en kleuren, zoals het kreupelhout, zwarte bessen, zoethout, rijpe vijgen, frambozen, bosbessen, zoete kruiden, perzik, peer, abrikoos, witte bloemen, munt, rozemarijn …

Het zijn wijnen die de nodige frisheid weten te behouden, want de monniken en de wijnmakers willen met VIA CARITATIS de meest ‘bergachtige’  Ventoux maken ... als ware het een pelgrimstocht, van het zichtbare naar het onzichtbare … op naar dat onuitsprekelijke en bedwelmende Licht …  

De wijnen van de toekomst hebben altijd een verleden

Aloxe-Corton, Bonnes Mares, Chablis, Chassagne Montrachet, Clos de Tart, Chambertin-Clos de Bèze, Clos de Vougeot, Meursault, Pommard, Morey-Saint-Denis, Musigny, Romanée-Conti, Châteauneuf-du-Pape, Hermitage, Gigondas, Vacqueyras … Mensen die van wijn houden, moeten erkennen dat de Rooms-Katholieke Kerk aan de wieg van de ontwikkeling van de wijnbouw in het hele Middellandse Zeegebied heeft gestaan. Monniken speelden daarbij een cruciale rol door het minutieus in kaart brengen van de beste wijngaardpercelen en het cultiveren van de wijnbouw.

Nu in de 21e eeuw zorgen de benedictijnse monniken van Le Barroux voor de rehabilitatie van de eerste pauselijke wijngaarden in Frankrijk. En daarmee is een duizendjarige traditie nieuw leven ingeblazen.

Liefdadigheid als verdienmodel

Het belangrijkste kenmerk van dit project is de productie van wijnen van eigen wijngaarden van de abdij en druiven van naburige druiventelers. Deze telers leverden hun druiven aan de lokale coöperatie. Totdat ze de wijnen van de monniken proefden en zich bewust werden van het kwaliteitsverschil. Door te gaan samenwerken met de abdij van Barroux ontstond er iets moois. De monniken brengen hun kennis en kunde in en de telers krijgen een veel betere prijs per kilo. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de Ventoux-wijn en kan de boer een fatsoenlijke boterham verdienen met zijn werk. Dit verdienmodel heeft sommige landbouwbedrijven die al in moeilijkheden verkeerden weer gezond gemaakt. Net als vroeger de monniken in de Bourgogne in staat waren de cru’s in kaart te brengen, zo werkt men hier ook fragmentarisch, waardoor het mogelijk is om verschillende kwaliteitswijnen per perceel te maken. Een hoge plantdichtheid in combinatie met een lage opbrengst per hectare, gemiddeld 35 hl/ha, zorgt ook voor extra kwaliteit. Met andere woorden: produceer minder om beter te produceren. De wijngaarden worden nu weer gecultiveerd op monastieke wijze (lees: 100% BIOLOGISCH), net zoals duizend jaar geleden. Een extra kostprijsverhogend bio-certicaat/keurmerk heeft men om die reden achterwege gelaten.

Het credo van Mondovino luidt: Grenzeloze liefde voor mooie wijnen. De monniken helpen ons daar steeds weer aan te herinneren, want op iedere kurk van VIA CARITATIS staat: ‘Si je n’ai pas la charité, je ne suis rien’ – (“Als ik geen liefde heb, ben ik niets”, 1 Korintiërs 13). Ontdek nu zelf het licht en die liefde van de Ventoux in uw glas!

Heb het goed,

Bert & Ella van Beek • Mondovino • Grenzeloze Liefde voor mooie wijnen •

Alle producten van Via Caritatis

Volle, genereuze Ventoux van de eerste Pauselijke wijngaard in Frankrijk!

Via Caritatis Ventoux PAX rouge 2017

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie, intense rode Ventoux. In de geur complexe en elegante tonen van vanille en zoethout, en een vleugje kruiden, menthol en caramel. De smaak is vol en zacht met sappige gesoigneerde tannines.

Hubrecht Duijker

Getest door Hubrecht Duijker

"Aan de voet van de Mont Ventoux ontstond anno 2015 een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis..." Lees meer

16,50

Vanaf 12 flessen 15,13 per fles

Rijke, delicate witte wijn van de flanken van de Mont Ventoux!

Via Caritatis Ventoux LUX blanc 2019

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Een flonkelende witte Ventoux met in de neus veel rijp exotisch fruit met een vleugje menthol en anijs. In de mond rond, fris en harmonieus. De afdronk is lang en evenwichtig, met een vleugje geroosterde amandel en brioche. Rijp en open, deze wijn verrast met zijn rijkdom en finesse.

19,95

Vanaf 12 flessen 18,29 per fles

Misschien wel de mooiste Ventoux rosé: schitterend in alle opzichten!

Via Caritatis Ventoux LUX rosé 2020

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Misschien wel de mooiste rosé van de Ventoux: delicaat en complex, levendig en open, een rosé met karakter. Een rosé die in alle opzichten verrast. Een meditiewijn pur sang met puurheid en licht.

Bert van Beek

Extra aanbeveling vinoloog Bert van Beek

"Rokjesdag staat bij Mondovino gelijk aan Rosé-dag. Maandenlang verkoop je geen fles, maar eindelijk daar is ie dan; de zon ....." Lees meer

19,95

Vanaf 12 flessen 18,29 per fles

Het equivalent van een betere Châteauneuf-du-Pape!

Via Caritatis Ventoux LUX rouge 2018

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Verrukkelijke rode Ventoux met bewaarpotentieel. In de neus aroma's van vers rood en zwart fruit, zoete kruiden en een vleugje zoethout van het eikenhout. In de mond heeft de wijn een rijk mondgevoel, met zijdezachte en weelderige tannines, goed uitgebalanceerd met een zuivere, milde zuurgraad.

21,95 19,50 per fles

11% korting

Proef de Provençaalse zon in 't glas!

Via Caritatis Ventoux VOX rosé 2020

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie rosé van de uitlopers van de Mont Ventoux. Intens en levendig. Mooi in balans en niet alleen heerlijk op een zonnig terras, maar ook nog eens culinair verrassend breed inzetbaar. 

Hubrecht Duijker

Getest door Hubrecht Duijker

"Aan de voet van de Mont Ventoux ontstond anno 2015 een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis..." Lees meer

12,25

Vanaf 12 flessen 11,23 per fles

Wordt net als wij verliefd op de Ventoux!

Via Caritatis Ventoux VOX blanc 2020

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie witte Ventoux. Strokleurig met in de neus delicate aroma's van honingbloesem in combinatie met tonen van wit steenfruit. In de mond heeft het een mooie textuur, fris en droog, een levendige spanning met een hint van honing en citrusfruit. 

12,25 10,90 per fles

11% korting

Rode Ventoux wijn: vitaal, vlezig en verleidelijk!

Via Caritatis Ventoux VOX rouge 2019

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Expressieve rode Ventoux met lekker veel rijp frambozen- en bramenfruit. In de mond is de wijn goed uitgebalanceerd met soepele tannines en frisse, verhoogde zuurgraad. De smaak is geconcentreerd en gelaagd met tonen van kruiden en zoethout die in de afdronk blijven hangen.

Hubrecht Duijker

Getest door Hubrecht Duijker

"Sinds 2015 floreert rond de Mont Ventoux een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis. Het bestaat uit kloosterlingen van het Abdij Sainte Madeleine du Barroux en druiventelers aangesloten bij de coöperatie in Beaumont du Ventoux..." Lees meer

12,25 10,90 per fles

11% korting
Even geduld a.u.b.