Coupo Santo

Prouvençau, veici la Coupo
Que nous vèn di Catalan ;
A-de-rèng beguen en troupo
Lou vin pur de noste plant.

Coupo Santo
E versanto
Vuejo à plen bord
Vuejo abord
Lis estrambord
E l'enavans di fort !


D'un vièi pople fièr e libre
Sian bessai la finicioun ;
E, se toumbon li Felibre
Toumbara nosto nacioun.

D'uno raço que regreio
Sian bessai li proumié gréu ;
Sian bessai de la patrìo
Li cepoun emai li priéu.

Vuejo-nous lis esperanço
E li raive dóu jouvènt,
Dóu passat la remembranço
E la fe dins l'an que vèn.

Vuejo-nous la couneissènço
Dóu Verai emai dóu Bèu,
E lis àuti jouïssènço
Que se trufon dóu toumbèu.

Vuejo-nous la Pouësio
Pèr canta tout ço que viéu,
Car es elo l'ambrousìo
Que tremudo l'ome en diéu.

Pèr la glòri dóu terraire
Vautre enfin que sias counsènt
Catalan, de liuen, o fraire,
Coumunien tóutis ensèn !

Volkslied van de Provence
Frédéric Mistral

 

Via Caritatis - AOP Ventoux
Een weg van grenzeloze Liefde

In 1999 vierden Bert & Ella van Mondovino voor het eerst hun vakantie in La Douce France, rondom de Mont Ventoux. Ze werden niet alleen verliefd op de streek, maar ook op haar gastronomie en wijnen. Uiteindelijk heeft deze vakantie er toe geleid dat ze zes jaar later van hun hobby hun echte werk gingen maken. Ze werden betoverd door die ‘eenzame reus’ die Mont Ventoux heet, van het terroir, gevormd door de prachtige terrassen op de flanken, van de heldere en intense kleuren het geel van de zonnebloemen, het paars van de lavendel, het blauw van de lucht … het licht dat zich openbaart vanuit de Ventoux …

VIA CARITATIS: een uniek project 

In 2015 sloegen de monniken van de abdij Sainte-Madeleine du Barroux en de wijnmakers van de kelder van Beaumont de Ventoux de handen ineen om een reeks kwaliteitswijnen te maken van hun gecombineerde wijngaarden. Deze samenwerking trok de aandacht van de illustere en imposante Rhône-oenoloog ‘Monsieur-Grenache’ Philippe Cambie, die sindsdien nauw betrokken is bij dit project. Philippe Cambie is geen onbekende voor Ella en Bert. Zo wordt hij door verschillende wijnmakers in deze regio regelmatig ingehuurd vanwege zijn expertise. 

Grenzeloze Liefde 

De wijnen willen het temperamentvolle, pure en complexe Ventoux karakter tot uitdrukking brengen. Je ruikt de Provence in al zijn geuren en kleuren, zoals het kreupelhout, zwarte bessen, zoethout, rijpe vijgen, frambozen, bosbessen, zoete kruiden, perzik, peer, abrikoos, witte bloemen, munt, rozemarijn …

Bovendien zijn het wijnen die de nodige frisheid weten te behouden, want de monniken en de wijnmakers willen met VIA CARITATIS de meest ‘bergachtige’  Ventoux maken:  een pelgrimstocht, van het zichtbare naar het onzichtbare. En onthoud de woorden van de vos, die tegen de kleine prins zei: ‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar’. Als je de top hebt bereikt, je hart opent, zul je dat onuitsprekelijke en bedwelmende licht zien stralen … dat licht heeft een naam: Liefde. Die puurheid uit 'het land van het licht', de Provence, proef je nu terug in de Ventoux-wijnen van VIA CARITATIS. In Nederland sinds 2020 exclusief bij Mondovino.

Namens de monniken van Barroux en de Caritatis-wijnboeren wensen we u een mooie klim. Heb het goed!

Alle producten van Via Caritatis

Proef de Provençaalse zon in 't glas!

Via Caritatis Ventoux VOX ANGELORUM rosé 2020

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie rosé van de uitlopers van de Mont Ventoux. Intens en levendig. Mooi in balans en niet alleen heerlijk op een zonnig terras, maar ook nog eens culinair verrassend breed inzetbaar. 

12,25

Vanaf 12 flessen 11,23 per fles

Rode Ventoux wijn: vitaal, vlezig en verleidelijk!

Via Caritatis Ventoux VOX ANGELORUM rouge 2018

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Expressieve rode Ventoux met lekker veel rijp frambozen- en bramenfruit. In de mond is de wijn goed uitgebalanceerd met soepele tannines en frisse, verhoogde zuurgraad. De smaak is geconcentreerd en gelaagd met tonen van kruiden en zoethout die in de afdronk blijven hangen.

12,25

Vanaf 12 flessen 11,23 per fles

Verbluffende witte Ventoux wijn!

Via Caritatis Ventoux VOX IN DESERTO blanc 2019

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie witte Ventoux. Strokleurig met in de neus delicate aroma's van honingbloesem in combinatie met tonen van wit steenfruit. In de mond heeft het een mooie textuur, fris en droog, een levendige spanning met een hint van honing en citrusfruit. 

12,25

Vanaf 12 flessen 11,23 per fles

Verfijnde en veelzijdig rode Ventoux wijn!

Via Caritatis Ventoux PAX AMORIS rouge 2017

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Fraaie, intense rode Ventoux. In de geur complexe en elegante tonen van vanille en zoethout, en een vleugje kruiden, menthol en caramel. De smaak is vol en zacht met sappige gesoigneerde tannines.

Extra aanbeveling Vinpressionist Hubrecht Duijker

"Wat een genoegen om tijdens deze winterkoude dagen een wondermooie, verwarmende Zuid-Franse zonnewijn te ontdekken, de VIA CARITATIS PAX AMORIS. Aan de voet van de Mont Ventoux ontstond anno 2015 een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis. De monniken en nonnen van het Abdij Sainte Madeleine du Barroux gingen samenwerken met leden van de coöperatie in Beaumont du Ventoux. De kloosterlingen brachten 10 hectare in, de coöperateurs nog eens 20. Voorts werd een letterlijk omvangrijke, internationaal geprezen consulent ingehuurd, Philippe Cambie. Een bijzonderheid is dat de druivenakker rond de abdij als Frankrijks oudste pauselijke wijngaard wordt beschouwd, aangezien hij dateert uit 1309. Ook met zijn wijnen maakt Via Caritas historie. Neem alleen al de rode Pax Amoris, een blend van 85 procent grenache en de rest syrah. Behalve gul en krachtig smaakt deze donkerrode Ventoux beschaafd kruidig, zacht fris en alleen een tikje rijp, met bovendien een genereuze dosis zondoorstoofd zwart fruit. Via Caritatis wordt exclusief in Nederland verkocht door Mondovino. "
- Hubrecht Duijker

16,50

Vanaf 12 flessen 15,13 per fles

Top rosé van de Ventoux die verrast met puurheid en licht!

Via Caritatis Ventoux LUX DE CAELO rosé 2020

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Misschien wel de mooiste rosé van de Ventoux: delicaat en complex, levendig en open, een rosé met karakter. Een rosé die in alle opzichten verrast. Een meditiewijn pur sang met puurheid en licht.

19,95

Vanaf 12 flessen 18,29 per fles

Rijke, delicate witte wijn van de flanken van de Mont Ventoux!

Via Caritatis Ventoux LUX AETERNA blanc 2019

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Een flonkelende witte Ventoux met in de neus veel rijp exotisch fruit met een vleugje menthol en anijs. In de mond rond, fris en harmonieus. De afdronk is lang en evenwichtig, met een vleugje geroosterde amandel en brioche. Rijp en open, deze wijn verrast met zijn rijkdom en finesse.

19,95

Vanaf 12 flessen 18,29 per fles

Misschien wel de mooiste rode wijn van de Mont Ventoux!

Via Caritatis Ventoux LUX AMORIS rouge 2017

Wijn uit Frankrijk - Ventoux

Verrukkelijke rode Ventoux met bewaarpotentieel. In de neus aroma's van vers rood en zwart fruit, zoete kruiden en een vleugje zoethout van het eikenhout. In de mond heeft de wijn een rijk mondgevoel, met zijdezachte en weelderige tannines, goed uitgebalanceerd met een zuivere, milde zuurgraad.

21,95

Vanaf 12 flessen 20,12 per fles

Even geduld a.u.b.