Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.
Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.
Karaktervol sherry type wijn met een donkere mahoniekleur. Intens van smaak met een vleugje pruimen en chocolade. Heerlijk bij blauwaderkaas en gedroogd fruit, maar ook bij desserts of als topping over ijs.
Droge, delicate sherry getypeerde Fino. Ziltig en enigszins floraal in geur. Pittig, verfrissende smaak. Perfect als aperitief, bij tapas, sushi en Hollandse Nieuwe.
Aperitieven op z'n Spaans
"Wie 'Spanje' zegt, zegt 'Tapas'. In Andalusië drinkt men er graag een droge Fino bij..." Lees meer
Spaanse rode, sherry getypeerde wijn met de krachtige geur van noten, krenten, karamel en gekonfijte vruchten. De smaak is volzoet. Past zowel bij paté als bij desserts met gekonfijte vruchten.
Volle sherry met een donkere mahoniekleur. Intens van smaak, met een vleugje pruimen en chocolade. Heerlijk bij blauwaderkaas en gedroogd fruit, maar ook bij desserts of als topping over ijs.
Flesinhoud: 375 ml
Zachte, intens amberkleurige sherry getypeerde wijn met een fris aroma van rijp, geel fruit. De volzoete smaak past heel goed bij desserts en gebak, maar ook bij gedroogd fruit en blauwaderkazen.
Flesinhoud: 375 ml
Even voor het centrum van Montilla, een provincieplaats niet ver ten zuiden van Córdoba, ligt een driehoekig parkje met aan de langste zijde het oudste wijnbedrijf van Andalusië, het uit 1729 daterende Alvear. Dit wordt vanaf de stichting geleid door dezelfde familie - die trouwens ook militairen, politici, kapelaans en zelfs een Argentijnse president heeft geleverd. De dimensies van het wijnhuis imponeren. Zo produceert Alvear zo'n zes miljoen liter per jaar en heeft een opslagcapaciteit voor bijna het viervoudige daarvan
In de schemerige, door dikke muren omgeven hallen liggen ook 20.000 rijpingsvaten van gemiddeld 500 liter. De meeste van die fusten zijn oud, sommige dateren zelfs uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Want bij Alvear wil men de wijnen niet te veel houtaroma's geven en juist nieuwe vaten zorgen daarvoor. De droge, tere, lichte Fino - vergeleken met de naamgenoten uit Jerez - worden bijvoorbeeld gelagerd in vaten die minstens vijf jaar in gebruik zijn geweest. Druiven komen van Alvears eigen 300 hectare wijngaarden en van telers met wie langlopende contracten werden afgesloten.
Het overgrote deel van de aangevoerde druiven is van het ras Pedro Ximénez. Het is een echte zonnedruif. Gedurende de lange, hete zomers van de wijnstreek Montilla-Moriles gedijt de 'PX' perfect en snel, terwijl hij ook veel suikers geeft. Voor zoete varianten worden de eenmaal verzamelde trossen ook nog eens in de zon gedrogen gelegd, waardoor hun suikergehalte verder stijgt en ook roosteraroma's ontstaan.
Bij Alvear vervaardigt met van de Pedro Ximenez zeer uiteenlopende wijnen, van een beendroge fino tot weelderig zoete desserwijnen. Voor nagerechten met chocolade heeft Alvear twee fantastisch, donkerbruine wijnen gecreëerd. Namelijk de naar karamel, chocolade en rietsuikersiroop smakende PX Añada, die door de Amerikaanse criticus Robert Parker als sensationeel wordt beschreven en al eens met 100 punten werd beoordeeld! En dan is er nog de nog wat rijkere PX Solera 1927. Verder is er nog de Moscatel - met een geweldige prijs- plezierverhouding en als dessertwijn breed inzetbaar is. Als droge aperitief wijn is de zachte Fino 'En Rama' een proefneming waard.
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw Alvear wijn nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.